Ukraina maija vidū atjaunos kviešu eksportu

Ukraina pēc 10. maija atjaunos kviešu eksportu, izdevumam Forbes paziņojis Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrs Nikolajs Prisjažņuks. Šonedēļ graudu treideri un Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrijas speciālisti tiksies, lai apspriestu jautājumus par eksporta atsākšanu un pieļaujamajiem eksporta apjomiem, sacīja ministrs.

Ukrainas Graudu asociācijas ģenerāldirektors Vladimirs Kļimenko uzskata, ka, visticamāk, kviešus atļaus eksportēt tikai no Valsts agrārā fonda un tikai noteikta limita rāmjos.

Par pieļaujamo apjomu tirgus dalībnieku domas dalās. Kopš sezonas sākuma līdz aprīļa sākumam Ukraina eksportējusi19,9 milj.t graudu, tai skaitā 6,3 milj.t kviešu. Atgadināsim, ka sezonas sākumā graudu treideri un Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija parakstīja memoranda pielikumu, kurā noteica kādos gadījumos valstī varēs ieviest graudu eksporta ierobežojumus un maksimāli pieļaujamos nozīmīgāko kultūru eksporta apjomus. Kviešiem šis rādītājs tika pārskatīts vairākas reizes, un šobrīd tas ir 6,6 mil.t.

Saskaņā ar Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrijas ziņojumu, graudu rezerves Ukrainā šī gada aprīļa sākumā bija aptuveni 18 milj.t lielas, lai segtu iekšzemes patēriņu aprīlī - jūnijā, nepieciešamas 7,4 milj.t.

Kviešu resursu apjoms valstī aprīļa sākumā bija 5,5 milj.t, tai skaitā 3,9 milj.t pārtikas kviešu. Līdz 2012/13. mārketinga gada beigām vietējā tirgus vajadzību apmierināšanai nepieciešamas 2,7 milj.t kviešu, tai skaitā 1,4 milj.t pārtikas kviešu.

Pēc ministrijas pašreizējiem aprēķiniem, ņemot vērā graudu rezervju apmērus un eksporta tempus, graudu rezerves sezonas beigās varētu sasniegt aptuveni 5,5 milj.t, kas atbilst pēdējo gadu vidējiem rādītājiem. Kviešu rezerves sezonas beigās tiek lēstas 2,7 milj.t apmērā.

Ukrainas Agrārās asociācijas vadītājs Leonīds Kozačenko uzskata, ka valsts krājumos atstāt vairāk kā 0,5 milj.t kviešu nav jēgas, jo ziemāju stāvoklis ir labs un gaidāmās ražas prognozes ir labas, tāpēc labāk ir atbrīvot vietu jaunajai ražai.  

Saskaņā ar Ukrainas Ekonomikas attīstības ministrijas un starpresoru darba grupas aprēķiniem, optimālais kviešu apjoms, ko Ukraina varētu eksportēt līdz sezonas beigām atlikušajos divos mēnešos ir 125 000 tonnas.

Kompānijas „UkrAgroKonsalt" analītiķe Elizabete Mališko uzskata, ka treideri diez vai spētu līdz sezonas beigām eksportēt vairāk par 0,5 miljoniem tonnu, pat, ja neeksistētu nekādi ierobežojumi.

Graudu raža Ukrainā šogad tiek prognozēta 52-53 milj.t apjomā, kas ir par 14 % vairāk nekā 2012. gadā. Ukrainas Agrārā biznesa kluba eksperti uzskata, ka graudu eksports 2013/14. mārketinga gadā var sasniegt 25 milj.t, pārspējot iepriekšējo rekordu 24,8 milj.t, kas uzstādīts 2008/09. mārketinga gadā.

Avots: grainboard