Austrālija: nākamo kviešu ražu apdraud sausums

Mitruma trūkums augsnē Austrālijas austrumu rajonos var kļūt par kviešu kopražas samazināšanās iemeslu 2013/14. mārketinga gadā, ziņo IA Reuters.

Pēdējos mēnešos nokrišņu daudzums Austrālijas austrumu štatos (Jaundienvidvelsas, Viktorijas) ir bijis nepietiekams. Mitruma daudzums augsnē Jaundienvidvelsas štata dienvidos šobrīd nepārsniedz 30 % no vidējā rādītāja, atsevišķos Viktorijas štata rajonos - 20 %.

Bagātīgi nokrišņi nākamā mēneša laikā varētu situāciju uzlabot, taču Austrālijas meteoroloģiskā dienesta prognoze ir pesimistiska.

Maijā Austrālijā sāksies kviešu sēja. Eksperti uzskata, ja līdz tam laikam mitruma līmenis augsnē nesasniegs vidējo rādītāju, daļa lauksaimnieku var atteikties no kviešu sējas sausajā augsnē.

Saskaņā ar Austrālijas Lauksaimniecības resursu un ekonomikas biroja (ABARE) prognozi kviešu bruto raža Austrālijā 2013/14. mārketinga gadā varētu sasniegt 24,9 milj.t, kas ir par 13 % vairāk nekā sausajā 2012/13. mārketinga gadā. Lielākā daļa tirgus dalībnieku noskaņoti pesimistiskāk un uzskata, ka raža būs mazāka nekā prognozē ABARE - 20 līdz 22 milj.t robežās.

Bažas par gaidāmās ražas likteni Austrālijā jau ir ietekmējušas cenas globālajā tirgū. Austrālijas jaunās kviešu ražas cena (ar piegādi janvārī) nedēļas laikā ir pieaugusi par 10 $/t līdz 314 $/t un, visticamāk, tuvākajā laikā tā turpinās pieaugt.

Avots: apk-inform