LV LAD: lauksaimniekiem savi sējumi būtu vairāk jāapdrošina pret plūdiem

Līdzīgi kā cita veida uzņēmējdarbībā strādājošajiem, arī lauksaimniekiem būtu nepieciešams vairāk apdrošināt savus sējumus pret plūdiem un citiem nelabvēlīgiem apstākļiem, uzskata Lauku Atbalsta dienesta (LAD) direktore Anna Helviga Vītola.

Sarunā ar Latvijas Radio viņa norādīja, ka pēdējos gados zemnieku vidū ir pieaugusi izpratne par to, ka sējumus un īpašumus ir jāapdrošina, līdz ar to vajadzētu būt mazāk lauksaimnieku, kuri šā gada plūdos ir zaudējuši sējumus, bet nevar saņemt kompensācijas.

Pērn savus sējumus apdrošinājuši vairāki tūkstoši lauksaimnieku, norādīja A. Vītola. Lauksaimnieki, kuri plūdu dēļ zaudēja sējumus, iepriekšējos gados atguvuši pat pusi no saviem ieguldītajiem līdzekļiem.

Tāpat LAD direktora norādīja, ka dienestam šobrīd nav līdzekļu, lai atmaksātu zaudējumus, kas radušies plūdu dēļ. Ja kāds lauksaimnieks vēlas atgūt līdzekļus, kas zaudēti applūstot sējumiem, tad viņš var vērsties valdībā, kuras rīcībā ir fonda neparedzētiem gadījumiem līdzekļi.

Db.lv jau vēstīja, ka plūdi izcēlušies vairākās vietās Latvijā. Ogrē trešdienas vakarā, strauji kāpjošais ūdens līmenis appludinājis pat pilsētas galvenās ielas.

Savukārt paceļoties līdz 7,06 metriem, ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils pārsniedzis kritisko septiņu metru atzīmi, pilsētā sākušas applūst zemākās vietas.

Kā vienas no patlaban apdraudētākajām vietām Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls min mazdārziņus Nometņu ielas rajonā un Grīvas kapus.

Straujā ūdens līmeņa celšanās Daugavā pie Daugavpils ir saistīta ar ledus sastrēgumu, kas Daugavā izveidojies pie Vaikuļāniem Daugavpils novada Līksnas pagastā, skaidroja Ruskuls.

Avots: www.db.lv