Ukraina drīzumā var atcelt kviešu eksporta ierobežojumus

Ukrainas Agrārās asociācijas vadītājs Leonīds Kozačenko prognozē, ka aptuveni pēc divam nedēļām Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija izskatīs jautājumu par kviešu eksporta ierobežojumu atcelšanu. 

Asociācijas vadītājs L. Kozačenko iestājas par kviešu eksporta ierobežojumu atcelšanu šajā mārketinga gadā, kas noteikti ministrijas un graudu treideru parakstītajā memorandā.

„Palikušas apmēram divas nedēļas līdz ministrija dos galīgo prognozi par ziemāju stāvokli un gaidāmās ražas apmēriem. Ja ziemāju stāvoklis būs labs un pavasara sējas tempi būs labi, tad nav jēgas krājumos atstāt vairāk kā 0,5 milj.t kviešu", uzskata L. Kozačenko.

„Graudu treideriem turēt vairāk graudu nav jēgas. Vajag atcelt kviešu eksporta ierobežojumus un vest ārā tik, cik iespējams, citādi jūlijā nebūs vietas jaunās ražas glabāšanai",- pārliecināts L. Kozačenko.

Saskaņā ar Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrijas ziņojumu, graudu rezerves Ukrainā šī gada aprīļa sākumā bija aptuveni 18 milj.t lielas, lai segtu iekšzemes patēriņu aprīlī - jūnijā, nepieciešamas 7,4 milj.t.

Kviešu resursu apjoms valstī aprīļa sākumā bija 5,5 milj.t, tai skaitā 3,9 milj.t pārtikas kviešu. Līdz 2012/13. mārketinga gada beigām vietējā tirgus vajadzību apmierināšanai nepieciešamas 2,7 milj.t kviešu, tai skaitā 1,4 milj.t pārtikas kviešu.

Pēc ministrijas aprēķiniem, ņemot vērā pašreizējos graudu rezervju apmērus un eksporta tempus, graudu rezerves sezonas beigās varētu sasniegt aptuveni 5,5 milj.t, kas atbilst pēdējo gadu vidējiem rādītājiem. Kviešu rezerves sezonas beigās tiek lēstas 2,7 milj.t apmērā.

Atgadināsim, ka sezonas sākumā graudu treideri un Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija parakstīja memoranda pielikumu, kurā noteica kādos gadījumos valstī varēs ieviest graudu eksporta ierobežojumus un maksimāli pieļaujamos nozīmīgāko kultūru eksporta apjomus. Kviešiem šis rādītājs tika pārskatīts vairākas reizes, un šobrīd tas ir 6,6 mil.t.

Šīs sezonas graudu eksporta potenciālu Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija vērtē 23,4 milj.t apjomā. Kopš sezonas sākuma līdz 5. aprīlim Ukraina ir eksportējusi aptuveni 19,7 milj.t graudu, kas ir par 21,7 % vairāk nekā iepriekšējās sezonas anologajā periodā. Kvieši eksportēti 6,3 milj.t apjomā. Kopējais graudu patēriņš valstī šosezon var sasniegt 27,9 milj.t. Graudu rezerves pašreizējās sezonas sākumā bija 11,6 milj.t lielas, tais kaitā kviešu - 5,3 milj.t.

Graudu raža 2012. gadā sasniedza 46,2 milj.t, kas ir par 10,5 milj.t mazāk nekā gadu iepriekš.

Avots: proagro