Sojas ražas rekorda Argentīnā, visticamāk, nebūs

Buenosairesas Graudu biržas analītiķi kārtējo reizi samazinājuši sojas ražas prognozi Argentīnai. Nokrišņi, kas pēdējās nedēļās aptvēra plašu Argentīnas teritoriju, neattaisnoja cerības. Lai arī tie samazināja sausuma ietekmi, to daudzums tomēr bija nepietiekams, lai veicinātu augu attīstību.

Vairums saimniecību valsts centrālajos reģionos jau fiksē ražības krišanos. Visi šie iepriekš minētie fakti, lika Buenosairesas Graudu biržas speciālistiem savā iknedēļas atskaitē kārtējo reizi samazināt sojas ražas prognozi valstī no 50 milj.t līdz 48,5 milj.t. Turklāt dotā prognoze piepildīsies tikai tad, ja laika apstākļi tuvākajās nedēļās būs labvēlīgi, norāda biržas eksperti.

Atgādināsim, ka divas nedēļas atpakaļ, 14. februārī, birža jau veica būtiskas izmaiņas sojas ražas prognozē, samazinot to no 53 milj.t līdz 50 milj.t. Tomēr, neskatoties uz kārtējo prognozes samazināšanu, sojas raža 2012/13. mārketinga gadā būs par 21,6 % lielāka nekā iepriekšējā sezonā. Taču tā vairs nebūs rekordliela, kā tika prognozēts iepriekš. Tādās pašās domās ir arī Rosario Graudu biržas analītiķi, kas sojas ražas prognozi Argentīnai samazināja par 10 % līdz 48 milj.t.

Nākampiektdien gaidāma ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) marta atskaite un, visticamāk, ka arī tajā tiks samazināta sojas ražas prognoze Argentīnai, kas šobrīd ir 53 milj.t.

Avots: proagro