Graudu eksporta apjoms Krievijā 2012/13. mārketinga gadā var sasniegt 20 milj.t

Krievijā 2013. gadā ar vasarājiem, visticamāk, tiks apsēts tikpat daudz platību, cik pagājušajā gadā, kas dos cerību iegūt ražu ne mazāku par 90 milj.t un nodrošināt eksporta potenciālu 20 milj.t apjomā, žurnālistiem pastāstīja Krievijas Graudu savienības prezidents Arkādijs Zločevskis.

Krievijas Lauksaimniecības ministrijā uzskata, ka šogad, lai segtu patēriņu un nodrošinātu eksporta potenciālu 15-20 milj.t apmērā, vajadzētu iegūt ražu ne mazāku par 95 milj.t. Pēc ministrijas prognozēm, vasarāju platībām, tai skaitā arī ziemāju pārsētajām platībām, šogad vajadzētu palielināties līdz 33 milj.ha salīdzinājumā ar 28 milj.ha pērn.

Pēc Krievijas Graudu savienības prezidenta A. Zločevska domām, reāli ar vasarājiem tiks apsēti aptuveni 30 milj.ha. Viņš arī norādīja, ka pēdējā laikā ziemāju stāvoklis jūtami uzlabojies, tai skaitā valsts dienvidos.

„Ja vasarāju sēja būs pagājušā gada līmenī, un ziemāju sējumus nekādas kataklizmas nepiemeklēs, kā arī, ja laika apstākļi būs vidēji labi, mēs varam iegūt 90 milj.t", turpināja A. Zločevskis, norādot, ka gadījumā, ja laika apstākļi būs ļoti labi, tad raža varētu sasniegt pat 100 milj.t.

Krievijas Federācijas Valsts Statistikas pārvaldes dati liecina, ka graudu raža Krievijā 2012. gadā samazinājās par 25 % līdz 70,7 milj.t. Krievijas Lauksaimniecības ministrija šīs sezonas eksporta potenciālu vērtē 14,8 milj.t apjomā.

Pēc A. Zločevska prognozēm, nākamajā sezonā Krievija eksportēs krietni vairāk nekā šajā. „Ja raža sasniegs 90 milj.t, tad mēs varēsim bez problēmām eksportēt 20 milj.t graudu", sacīja viņš, atgādinot, ka Krievijas Graudu Savienība šīs sezonas graudu eksporta potenciālu vērtē 17 milj.t apjomā, bet eksporta prognoze ir 15-16 milj.t.

Avots: zol