Pasaules kviešu tirgus apskats (1.-8. februāris)

Pagājušajā nedēļā pasaules kviešu tirgū bija vērojamas dažādas tendences. Cenu veidošanos ietekmēja ziemāju sējumu stāvoklis lielākajās graudu audzētājvalstīs, kā arī signāli no ārējiem tirgiem.

Kas attiecas uz kviešu ražas perspektīvām 2013/14. mārketinga gadā, tad „Allendale" analītiķi prognozē, ka šīs kultūras raža pasaulē salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu pieaugs par 40 milj.t, sasniedzot 694 milj.t.

Kviešu kotācijas Čikāgas biržā CBOT aizvadītajā nedēļā pārsvarā turējās sarkanajā sektorā, nedaudz pieaugot tikai trešdien. Kviešu cenu veidošanos galvenokārt noteica kukurūzas tirgus tendences. Sava loma bija arī signāliem no ārējiem tirgiem. Nedaudz zaudējumus segmentā ierobežoja uzvara Ēģiptes rīkotajā kviešu iepirkuma tenderī.

Saskaņā ar jaunākajām prognozēm, tuvākos 2 mēnešus ziemeļamerikas ziemas kviešu audzēšanas joslā pārsvarā valdīs sauss laiks. Gaisa temperatūra turēsies dažus grādus virs normas. Analītiķi norāda, ka minētie laika apstākļi negatīvi ietekmēs sējumu attīstību. Tuvākajos mēnešos sauss laiks gaidāms arī ASV vidusrietumu reģionos.

Kompānija LanWorth prognozē, ka kviešu raža ASV 2013/14. mārketinga gadā sasniegs 52,6 milj.t, kas ir par 200 tūkst.t mazāk nekā prognozēts iepriekš un par 15 % mazāk nekā iepriekšējā gadā.

Kanādas Statistikas dienesta dati vēsta, ka kviešu rezerves Kanādā 2012. gada 31. decembrī bija 20,69 milj.t apjomā, kas ir būtiski mazāk par gaidīto apmēru - 21,7 milj.t. Tādējādi, neskatoties uz ražas pieaugumu 2012. gadā par 7,6 %, minētās produkcijas rezerves salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītāju samazinājušās par 0,7 %. Analītiķi norāda, ka šādas tendences attīstību veicinājis pēdējā laikā pieaugušais pieprasījums.

Kanādas graudu komisijas (CGC) dati liecina, ka kopš 2012/13. mārketinga gada sākuma kvieši eksportēti 6,67 milj.t apjomā, kas ir par 0,12 milj.t vairāk nekā iepriekšējās sezonas attiecīgajā laika periodā. Tomēr pēdējā laikā mīksto kviešu eksporta tempi samazinās, neskatoties uz to, ka importētāju interese ir liela. No 21. janvāra līdz 27. janvārim eksportētas 264,7 tūkst.t mīksto kviešu, kas ir zem pēdējo 4 nedēļu vidējā līmeņa. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, mīksto kviešu eksports sarucis par 41,2 tūkst.t. Kas attiecas uz cietajiem kviešiem, tad laikā no 2012. gada 1. augusta līdz 27. janvārim eksportētas 2,33 milj.t, kas ir par 0,61 milj.t vairāk nekā pagājušās sezonas anologajā laika periodā. Turklāt pēdējā laikā cieto kviešu eksporta temps ir pieaudzis. Iepriekšējā nedēļā eksportētas 102,6 tūkst.t salīdzinājumā ar 76,7 tūkst.t nedēļu agrāk.

Eiropas kviešu tirgū aizvadītajā nedēļā kviešu cenām bija tendence samazināties, ko galvenokārt noteica laika apstākļu uzlabošanās Lielbritānijā. Zaudējumus segmentā ierobežoja eiro kursa kritums.

Lielbritānijā vairāku nedēļu garumā ilgušie nokrišņi ir izraisījuši dažādu slimību attīstību augiem. Līdz ar to pastāv bažas arī par gaidāmās kviešu ražas ražību. Vēl jo vairāk, daudzi eksperti uzskata, ka šosezon Lielbritānijai nāksies būtiski palielināt minētās kultūras importu, lai spētu apmierināt pieaugošo pieprasījumu kombikorma  ražošanā. Ineresanti, ka Lielbritānija pirmo reizi pēdējo divdesmit gadu laikā importēs kviešus arī no ASV. Līgums noslēgts pagājušajā nedēļā, piegāde notiks martā, paredzētais apjoms ir 25 tūkst.t.

Kas attiecas uz Bulgārijas tirgu, tad tur aizvadītajā nedēļā kviešu cenas pieauga. Pārtikas kviešu (proteīns 12,5 %) EXW bāzes cenas svārstījās robežās no 335-342 $/t, CPT bāzes cena pieauga par 5 $/t līdz 355 $/t,. Pārtikas kviešu Melnās jūras FOB bāzes cena saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī-  365 $/t.

Kviešu cenas pasaulē USD/t:

800 pix

Avots: apk-inform