Krievijā šoziem bojā varētu aiziet 1,5-2 milj.ha ziemāju sējumu

Krievijā 2013. gadā bojā aiziet var 1,5-2 milj.ha ziemāju sējumu, paziņojis Krievijas Lauksaimniecības ministrijas augkopības departamenta direktors P. Čekmarjovs.

Šobrīd Krievijā sliktā stāvoklī atrodas 1,5 milj.ha ziemāju, kas ir 9,5 % no visām apsētajām platībām, norādīja viņš. „Tas ir daudzu gadu vidējais rādītājs. Tomēr, nav izslēgts, ka zaudējums būs lielāks un pārsēt nāksies 1,5-2 milj.ha. Viss ir atkarīgs no laika apstākļiem", paziņoja P. Čekmarjovs.

Pēc Krievijas Lauksaimniecības ministrijas datiem, ar ziemājiem rudenī apsēti 15,8 milj.ha, kas ir par 0,5 milj.ha mazāk nekā gadu atpakaļ. „Ziemāju sējas laikā valsts dienvidos bija spēcīgs sausums, bet Pievolgā - lietus gāzes, tāpēc optimālais termiņš ziemāju sējai tika zaudēts", - paskaidroja viņš.

Novērtējot ziemāju sējumu stāvokli, P. Čekmarjovs paziņoja, ka šobrīd labā stāvoklī atrodas 58 % sējumu un apmierinošā - 31 %.

P.Čekmarjovs norādīja, ka lauksaimniekiem vajadzētu mainīt attieksmi pret ziemāju kultūrām, palielinot to sējumu platības. „Mūsu uzdevums ir tuvākajos gados palielināt ziemāju sējumu platības līdz 18 milj.ha, bet līdz 2020. gadam - līdz 20 milj.ha", sacīja viņš, paskaidrojot, ka ziemāju kultūru ražība ir par 10 centn/ha augstāka nekā vasarāju kultūrām.

Avots: zol