Austrālijā sausumu nomainījuši plūdi

Austrālijā graudu audzēšanas joslā ilgstoši valdījušo sausumu nomainījuši postoši plūdi, ko izraisījuši tropiskie cikloni. Spēcīgo lietusgāžu pārpludinātās upju sistēmas posta mājas, ceļus, ostas, rada lielus zaudējumus lauksaimniecībā. Vissmagāk dabas stihija skārusi Kvīnslendas un Jaundienvidvelsas štatus.  

Eksperti prognozē, ka visvairāk no plūdiem cietīs sorgo sējumi. Lieli zaudējumi gaidāmi arī rapsim - īpaši Kvīnslendas štatā.

Kas attiecas uz kviešu sējumiem, tad eksperti apgalvo, ka šī kultūra nav apdraudēta (ir arī pretējs viedoklis). Viņi uzskata, ka Austrālijā audzētās kviešu šķirnes ir pietiekami izturīgas, lai pārciestu īslaicīgu applūšanu. Pagaidām ciklona negatīvā ietekme uz kviešiem nav konstatēta. Turklāt ciklonu sezona ir īsa, un, iespējams, drīzumā lauksaimnieki Austrālijā atkal gaidīs lietu.

Atgādināsim, ka kviešu raža Austrālijā šosezon tiek prognozēta 22 milj.t apjomā, kas ir par 7 milj.t mazāk nekā 2011/12. mārketinga gadā.

Kanolas (rapša paveids) raža, pēc pašreizējām prognozēm, sasniegs 2,7 milj. Salīdzinot ar 2011/12. mārketinga gadu, kanolas raža saruks par 0,5 milj.t.

Avots: proagro