Goldman Sach prognozes par sojas, kukurūzas un kviešu cenām 2013. gadā

Ietekmīgā ASV investīciju banka "Goldman Sachs" mainījusi savu redzējumu par sojas cenu dinamiku 2013. gadā. Tam par iemeslu ir vairāki aspekti. Pirmkārt, laika apstākļu uzlabošanās Dienvidamerikā. Otrkārt, ASV lauksaimniecības ministrijas (USDA) jaunā atskaite, kas sekmēja sojas cenu pieaugumu, pēc Goldman Sach ekspertu vērtējuma, skatoties ilgtermiņa perspektīvā, ir neitrāla. Tajā prognozēto sojas patēriņa pieaugumu ASV, pilnībā kompensēs ražošanas pieaugums. Sojas cenu veidošanos pasaules tirgū šogad galvenokārt noteiks sojas piegāžu apjomi no Dienvidamerikas un to dinamika. Pēdējie meteoroloģiskie dati nostiprina pārliecību, ka raža Dienvidamerikā būs bagātīga.

Tādējādi pēc "Goldman Sachs" prognozēm, tuvāko nākotnes darījumu līgumu vērtība pirmajā kvartālā svārstīsies ap 560,34 $/t, kas ir par 45,93 $/t mazāk nekā lēsts agrāk. Sešu mēnešu perspektīvā sojas cenas prognoze samazināta par 55,11 $/t līdz 514,41 $/t. Vidējā sojas cena 2013. gadā gaidāma ap 496,04 $/t.

Prognozes par kukurūzas un kviešu nākotnes darījumu līgumu vērtībām pagaidām nav mainītas. Kukurūzas vidējā cena pirmajā kvartālā tiek prognozēta 324,78 $/t, kviešu - 349,06 $/t.

Avots: proagro