Kukurūzas tirgus perspektīvas 2013. gadā – analītiķu prognozes

Paniskais noskaņojums saistībā ar kukurūzas ražas perspektīvu samazināšanos sausuma dēļ, kas izraisīja cenu kāpumu ASV augustā līdz rekordaugstam līmenim (311,87 $/t), gada beigās zināmā mērā noplaka. Marta līgumu cenas 2012.g. 31. decembrī saruka līdz 274,86 $/t, kas ir par 57 $/t mazāk par minēto rekordcenu, taču par 7 % pārsniedza 2011. gada pēdējās dienas kotācijas. ASV lauksaimnieki, ņemot vērā cenu pieaugumu, plāno ar kukurūzu apsēt vēl vairāk platību. Pēc dažu ekspertu domām, tās var tikt palielinātas līdz pat 40 milj.ha, kas ir neredzēts apjoms kopš 30. gadiem.

Kādas būs kukurūzas cenas 2013. gadā, vai tās saglabāsies tikpat augstā līmenī, samazināsies, vai pilnīgi pretēji, piedzīvos jaunu kāpumu? Uz šiem jautājumiem atbildēja tirgus vadošie analītiķi.

Rabobank

Rabobank investori gaida, ka tuvākajā laikā ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) samazinās gan kukurūzas ražas, gan rezervju vērtējumu 2012/13. mārketinga gadam. Nakotnes darījumu līgumu vērtība 2013. gada pirmajos divos kvartālos turēsies paaugstinātā līmenī, attiecīgi 311 $/t un 275,5 $/t. Sākot no otrā kvartāla gaidāms diezgan straujš kritums - līdz 246 $/t un otrajā pusgadā līdz 236 $/t. Nākamajā sezonā, pēc Rabobank ekspertu prognozēm, pasaulē būtiski pieaugs kukurūzas pieprasījums un patēriņš. Pieprasījums gada griezumā varētu palielināties par 43 milj.t, tādējādi izraisot cenu kāpumu.

Societe Generale

Galvenā kukurūzas tirgus problēma ir pieprasījuma samazināšanās 2012. gada otrajā pusgadā augsto cenu dēļ. Sekas tam būs jūtamas ilgstoši, jo pieprasījums lopkopībā un etanola ražošanā turpinās samazināties.

Līdz brīdim, kad pasaules tirgū parādīsies jaunā raža no Dienvidamerikas, cenas pārlieku strauji nesamazināsies, jo saruks piedāvājums. Kopumā kukurūzas nākotnes darījumu cenas samazināsies visa gada garumā - no 290,5 $/t gada pirmajā kvartālā līdz 258,6 $/t ceturtajā kvartālā. Vidējā cena tuvākajiem līgumiem ASV Čikāgas biržā gaidāma ap 272,8 $/t.

 Commerzbank

Commerzbank eksperti uzskata, ka, neskatoties uz labajām ražām Argentīnā un Brazīlijā, piedāvājums pasaulē būs ierobežots. Rekordaugstās cenas, kādas bija 2012. gada vasarā vairs neatgriezīsies, taču tās saglabāsies diezgan augstā līmenī, pakāpeniski samazinoties no 287,4 $/t pirmajā kvartālā līdz 244,1 $/t ceturtajā kvartālā.

Goldman Sachs

Goldman Sachs analītiķi uzskata, ka kukurūzas cenas 2013. gada pirmajā kvartālā pieaugs, jo tuvākajos mēnešos ASV būs vienīgais šīs kultūras piegādātājs pasaules tirgū (Dienvidamerikā iepriekšējās ražas rezerves ir praktiski izsmeltas). Cenu kāpumu veicinās arī etanola tirgus atdzīvošanās pavasarī. Savukārt 2013. gada otrajā pusē cenas kritīsies, jo tirgū parādīsies jaunā raža, kas solās būt bagātīga.Vidējā cena nākotnes darījumiem 3-6 mēnešu diapozonā ir 324,7 $/t, gada otrajā pusē - 255,9- 196,8 $/t.

 Morgan Stanley

Morgan Stanley eksperti uzskata, ka tēma par ASV piedzīvoto sausumu vasarā vēl nav slēgta. Bažas rada arī šīs ziemas sausie laika apstākļi.Nav arī zināms, vai raža Dienvidamerikā būs tik liela, kā tiek gaidīts. Ierobežotais piedāvājums diktēs cenas gandrīz visu 2012/13. mārketinga gadu, turot tās pie atzīmes 309 $/t. Nākamajā sezonā cenas varētu samazināties līdz 232 $/t.

Ilinoisas Universitātes lauksaimniecības un ekonomikas nodaļa

Zemo kukurūzas ražu dēļ, daudzas valstis jauno gadu sagaidīs ar zemu rezervju līmeni. Taču tiek prognozēts, ka gan ASV, gan Argentīnā ražas šogad ne tikai sasniegs augstus rādītājus, bet, iespējams, būs pat rekordaugstas. Tas ļaus gan atjaunot rezerves, gan izmainīs piedāvājuma kopējo situāciju pasaules tirgū.  

Pēc Ilinoisas zinātnieku prognozēm, vidējā cena kukurūzai 2012/13. mārketinga gadā turēsies virs 275 $/t, bet nākamajā sezonā samazināsies līdz diapozonam 187-216 $/t.

Avots: proagro