Indijā gaidāma bagātīga kviešu raža

Indijā kviešu nākotnes darījumu līgumu vērtības krišanos ietekmējis fakts, ka kviešu sējumu platības šogad ir lielākas nekā pērn. 4. janvāra dati liecina, ka ar kviešiem apsēti 28,6 milj.ha, kas ir par 0,4 milj.ha vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā datumā.

Sējumu stāvoklis nozīmīgākajos kviešu audzēšanas reģionos ir labs. Meteorologu prognozes sola, ka labvēlīgi laika apstākļi sējumu attīstībai saglabāsies arī turpmākajās nedēļās.

Pēc Indijas Kviešu izpētes institūta prognozēm, kviešu raža šogad var pārsniegt pagājušā gada rekordu un sasniegt 93,6 milj.t. Kviešu ražas pieaugums, visticamāk, piepiedīs Indijas valdību vēl apņēmīgāk ķerties pie šīs kultūras krājumu realizācijas.

2013. gada 1. janvārī kviešu rezerves Indijā veidoja 34,4 milj.t, kad optimālais daudzums ir 8,2 milj.t.

Atgādināsim, ka 2012. gada nogalē Indijas valdība pieņēma lēmumu palielināt kviešu eksporta kvotu 2012/13. mārketinga gadam par 2,5 milj.t līdz 4,5 milj.t. ANO Partikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) paredz, ka Indija šosezon eksportēs 5 milj.t kviešu. Tādu pašu prognozi sniedz arī Starptautiskā Graudu padome (IGC). ASV Lauksaimniecības ministrija Indijas kviešu eksporta potenciālu vērtē 6,5 milj.t apjomā.

Avots: proagro