LV Zemnieki: pašreizējie mīnusi vēl nekaitē

"Pašlaik viss ir kārtībā. Zeme nebija īsti sasalusi, tādēļ iepriekšējos nedēļu lietus ūdeņi paši "noskrējuši" un lauki izskatās labi. Prognozes liecina, ka temperatūra pazemināsies pakāpeniski un pēkšņs kailsals - līdz mīnus desmit grādiem - neiestāsies," sacīja Kurzemes zemnieku saimniecības "Ezergaļi" saimnieks Dzintars Erdmanis.

Lai gan aizvadītajā naktī visā Latvijas teritorijā gaisa temperatūra noslīdēja zem nulles, ziemājiem tas pagaidām nekaitē un to attīstība ir atbilstoša attiecīgajam periodam, atzina aptaujātie zemnieki.

Vienlaikus viņš atzina, ka lielākās problēmas ziemāju sējumos varētu būt gaidāmas pavasara pusē.

"Kreņķi būs tad, ja būs sasnidzis pārāk biezs sniegs, tad zem tā varētu veidoties pelējums, kas sējumiem var nodarīt lielu postu. To esam pieredzējuši iepriekš, bet šogad pagaidām šāda problēma nav bijusi," sacīja zemnieks.

Arī Aivars Trons no Latgales zemnieku saimniecības "Ezerlīči" atzina, ka patlaban ar ziemājiem problēmu neesot, tomēr situācija varētu mainīties pavasara pusē.

"Ziemāju šķirnēm aukstums ir vajadzīgs, un pašreizējie mīnusi tiem neko nekaitē. Lauki izskatās labi. Tiesa, ja uz pavasari būs pārāk daudz sniega vai arī spēja atkušņu un sala maiņa, varēsim sākt uztraukties," sacīja Trons.

Arī Mazsalacas zemnieku saimniecības "Lojas" saimnieks Mareks Bērziņš atzina, ka ziemāji arī pēc nedēļas nogales sala izskatoties 'ļoti skaisti".
"Mūsu pusē joprojām uz laukiem ir neliels sniegs. Dažos laukos sliktāka meliorācijas vai bebru radīto aizsprostu dēļ uz laukiem bija uzplūdis ūdens, tomēr tas paguva iesūkties zemē un sējumi attīstās labi. Ja saglabāsies vienmērīgi laika apstākļi un uznāks sniegs, ziemāji būs ideāli," sacīja zemnieks.

Kā jau iepriekš norādīja agronomi, neraugoties uz to, ka pagājušajā nedēļā iestājies ilgstošs atkusnis un lietus vai palu dēļ uz atsevišķiem laukiem izveidojušās ūdens lāmas, satraukumam par ziemāju attīstību nav pamata. Tiesa, situāciju varētu pasliktināt pēkšņa kailsala iestāšanās, kad gaisa temperatūra varētu noslīdēt zem mīnus 20 grādiem.

Avots: LETA; farming