LV Ungārija atbalsta Latviju tiešmaksājumu jautājumos

Ungārija atbalsta Latvijas prasību ieviest taisnīgus tiešos maksājumus lauksaimniekiem aptuveni 80% apmērā no Eiropas Savienības (ES) vidējā līmeņa, šodien Budapešta zemkopības ministrei Laimdotai Straujumai apliecinājis Ungārijas lauku attīstības ministrs Šandors Fazekašs.

Kā informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji, tikšanās laikā amatpersonas apsprieda vairākus ar lauku attīstību saistītus jautājumus. Zemkopības ministre aicināja Ungāriju pievienoties Latvijas viedoklim par nepieciešamību ES beidzot ieviest taisnīgus tiešos maksājumus no 2014.gada.

«Ungārijas lauku attīstības ministrs piekrita viedoklim, ka pašreizējā situācija ar tiešo maksājumu sadalījumu ES lauksaimniekiem nav taisnīga un tā jāmaina. Fazekašs pauda atbalstu Latvijas prasībai, ka tiešie maksājumi pēc 2013.gada jānosaka aptuveni 80% apmērā no ES vidējā tiešmaksājumu līmeņa,» sacīja Straujuma

Tāpat viņa norādīja, ka sarunās abas amatpersonas runājušas par nepieciešamiem pasākumiem, lai sekmētu lauksaimniecības zemju maksimālu izmantošanu lauksaimnieciskajai ražošanai, jo pasaulē arvien pieaug pieprasījums pēc pārtikas produktiem. Ungārijas ministrs atbalstījis Latvijas viedokli, ka tiešie maksājumi ir jāmaksā tiem lauksaimniekiem, kuri nodarbojas ar ražošanu, nevis tikai zemes appļaušanu.

Jau ziņots, ka no 26.septembra līdz 28.septembrim zemkopības ministre devusies darba vizītē uz Ungāriju, lai ar Ungārijas lauku attīstības ministru un Ungārijas Lauku attīstības ministrijas speciālistiem spriestu par ES Kopējās lauksaimniecības politikas nākotni pēc 2013.gada, kā arī par abu valstu iespējamo sadarbību jautājumos par tiešo maksājumu izlīdzināšanu no 2014.gada.

Darba vizītes laikā ministre un Zemkopības ministrijas speciālisti piedalās apspriedēs par lauku attīstības politikas jautājumiem, tajā skaitā par abu valstu stratēģijām šai politikai pēc 2013.gada.

Vizītes laikā zemkopības ministre apmeklēs arī vairākas Ungārijas liellopu audzēšanas fermas.

Kā ziņots, Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tikmēr tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru

Avots: www.financenet.lv