Pasaules kviešu tirgus apskats (14. – 21. septembris)

Visas pagājušās nedēļas garumā pasaules kviešu tirgū trūka stabilitātes. Tirgus attīstības tendences nedēļas sākumā noteica jaunā ASV Lauksaimniecības ministrijas atskaite. Taču norādītā perioda beigās kviešu nākotnes līgumu vērtība pieauga tehnisko faktoru ietekmē. Pasaules kviešu tirgū aizvadītajā nedēļā dominēja tendence kviešu cenām samazināties, neskatoties uz īslaicīgu to stabilizāciju perioda vidū. Galvenais iemesls tirgus atslābumam bija operātoru lēmums veikt peļņas fiksāciju pēc ilgstošā cenu kāpuma iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītā nedēļa Čikāgas biržā sākās ar kviešu cenu lejupslīdi, ko izraisīja tirgus operātoru lēmums fiksēt peļņu un kukurūzas un sojas cenu kritums. Negatīvo trenda attīstību sekmēja arī amerikāņu kviešu zemā konkurētspēja pasaules tirgū un naftas produktu kotāciju kritums NYMEX biržā. Zaudējumus segmentā ierobežoja gaidāmais kviešu eksporta apjomu kritums Melnās jūras reģionā un pārliecinošais naftas produktu cenu pieaugums nedēļas beigās. Kas attiecas uz kviešu eksporta rādītājiem, tad tie treiderus iepriecināja. Līgumi tika noslēgti par 489 tūkst.t kviešu eksportu (gaidītais diapozons 350-550 tūkst.t). ASV Lauksaimniecības ministrijas jaunākās atskaites dati liecina, ka līdz 16. septembrim ar ziemas kviešiem apsēti bija 11 % no plānotajām platībām, kas būtībā atbilst pagājušā gada rādītājam, taču atpaliek no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja (14 %). Virknē ASV reģionu joprojām vērojams spēcīgs sausums, kas pakāpeniski pārņem arvien jaunas teritorijas. Visvairāk cietuši ir dienvidu reģioni. Turklāt, ja tuvākajā laikā nozīmīgākajos kviešu audzēšanas reģionos nokrišņi nepārādīsies, zaudējumi var izrādīties nopietnāki nekā tiek prognozēts, norāda eksperti.

Kanādas Lauksaimniecības ministrija lēš, ka kviešu raža valstī šogad sasniegs 27 milj.t, kas ir par 300 tūkst.t vairāk nekā prognozēts iepriekš un par 7 % vairāk nekā pērn.

Brazīlijā sākušies kviešu ražas novākšanas darbi. Pirmie rezultāti nav iepriecinoši, jo valstī ilgstoši valdīja sausums, kas ne tikai nodarīja būtisku kaitējumu sējumiem, bet arī par mēnesi aizkavēja sezonālo lauku darbu sākšanu. Vietējie eksperti prognozē, ka, nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmē, ražas apjoms šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazināsies par 14 % un sasniegs 4,9 milj.t.

Eiropas kviešu tirgos aizvadītajā nedēļā pārsvarā vērojama bija kviešu cenu lejupslīde. To, galvenokārt, noteica tirgus operātotu vēlme fiksēt peļņu. Zaudējumus segmentā ierobežoja naftas produktu vērtības pieaugums nedēļas beigās un pieprasījuma kāpums vietējā tirgū.

ABARES pēdējās atskaites dati liecina, ka Austrālija 2012/13. mārketinga gadā plāno eksportēt 23 milj.t kviešu, neskatoties uz ražas samazināšanos. Tas būs iespējams, pateicoties diezgan augstajam rezervju līmenim - 11,5 milj.t.

Bulgārijas tirgū aizvadītajā nedēļā kviešu cenas pārsvarā bija stabilas. Pārtikas kviešu (proteīns 12,5 %) EXW bāzes cena bija 310 $/t (nedēļu iepriekš - 303-310 $/t), CPT bāzes cena pagājušajā nedēļā bija 330 $/t (iepriekšējā nedēļā - 328-330 $/t). Pārtikas kviešu Melnās jūras FOB bāzes cenas pieauga no 328-330 $/t līdz 340-355 $/t.

Ēģiptes kompānijas GASC pārstāvis paziņojis, ka jaunu starptautisko kviešu iepirkumu tenderu rīkošanu atsāks ne ātrāk kā 2013. gada aprīļa vidū, jo valstī uzkrāto rezervju apjoms ir tik liels, lai segtu patēriņu 6-7 mēnešu garumā.

Kviešu cenas pasaulē USD/t:

800 pix

Avots: apk-inform