Krievija: būt vai nebūt graudu eksportam

Krievijas valdība rudenī var pieņemt lēmumu par graudu eksporta ierobežošanu, ja vietējā tirgū būtiski pieaugs cenas, žurnālistiem piektdien Sočos paziņoja Krievijas ekonomikas attīstības ministrs Andrejs Belousovs.

„Jautājums par graudu eksporta slēgšanu - tas ir jautājums par graudu cenu dinamiku vietējā tirgū. Šobrīd mēs šādu tendenci redzam... Attīstoties tādām tendencēm, pilnībā iespējams, ka valdība pieņems lēmumu par graudu eksporta ierobežošanu jau rudenī", pavēstīja ministrs.

Pēc viņa teiktā, 3.klases kviešu cenas pēdējā gada laikā pieaugušas no pieciem līdz astoņiem tūkstošiem rubļu. „Gada beigās tās varētu palielināties līdz deviņiem vai pat pāri deviņiem tūkstošiem par tonnu", sacīja A. Belousovs.

Pēc viņa teiktā, Krievijas valdībai prioritāte ir situācija vietējā graudu tirgū. „Tas ir mūsu pienākums aizsargāt vietējo tirgu, attiecībā pret to nevar būt nekādas ilūzijas. Mēs nepieļausim graudu cenu kāpumu, attiecīgi arī pārtikas un gaļas cenu kāpumu", piebilda ministrs.

Savukārt, Krievijas vicepremjers A. Dvorkovičs  piektdienas valdības komisijas sēdē paziņoja, ka graudu eksports ierobežots netiks.

„Nekādus ierobežojošus mērus lauksaimniecības tirgū mēs nepieņemsim. Tas ir bezjēdzīgi, nav saprātīgi un situāciju tirgū neuzlabos, tikai izraisīs papildus cenu kāpumu pasaules tirgū. Valdības politika joprojām ir tā pati. Eksports ritēs normālā režīmā, ņemot vērā, ka situācija attīstās paredzami, nekādu satricinājumu nebūs", - vicepremjeru citē valdības preses dienests.

Arī Krievijas lauksaimniecības ministra vietnieks I. Šestakovs aģentūrai „Praim" paziņoja, ka par graudu eksporta ierobežošanu domāts netiek.

„Mums ir arī citi tirgus regulēšanas mehānismi, ne tikai graudu eksporta aizliegšana. Eksporta apturēšana ir pēdējais variants, ko var darīt, ja situācija ir katastrofiska, tagad situācija ir saspringta", - sacīja I. Šestakovs.

Avots: zol