Ukraina kopš sezonas sākuma eksportējusi 2 milj.t kviešu

Līdz šodienai Ukraina eksportējusi 2 milj.t kviešu, ziņo Ukrainas agrārā biznesa kluba ģenerāldirektors Vladimirs Lapa.

„Eksporta potenciāls šobrīd jau ir noteikts. Dotajā momentā kviešiem tas ir 4 milj.t. Līdz šodienai eksportēti jau 2 milj.t kviešu. Tātad 2 milj.t vēl varam eksportēt", pavēstīja V. Lapa.

Viņš atzinīgi novērtēja to, ka šogad treideri un nozares ministrija sākuši sadarbību graudu eksporta jomā. Izveidotās darba grupas, kas sastāv no Agrārās politikas un pārtikas ministrijas, Ekonomikas ministrijas un tirdzniecības kompāniju pārstāvjiem, pārziņā būs noteikt pieļaujamos graudu eksporta apjomus. Tomēr, pēc viņa teiktā, treideriem jābūt uzmanīgiem, lai neizprovocētu valdību ieviest papildus ierobežojumus eksportam. „Tie signāli, kas pašreiz nāk no valsts varas struktūrām liecina, ka tirdzniecības kompānijām jābūt uzmanīgām savās pretenzijās, lai neizprovocētu eksporta tempu paātrināšanos un neizprovocētu valdību ierobežot eksportu", piebilda V. Lapa.

Atgādināsim, ka Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija pieļauj kviešu eksporta moratorija ieviešanu valstī tad, kad eksportētas būs 4 milj.t.

Avots: zol