Oil Word: sojas, rapšu, saulgriežu un linu kopraža ES valstīs šogad sasniegs pēdējo 4 gadu zemāko līmeni

Kompānijas Oil Word eksperti prognozē, ka  Eiropas Savienībā 2012. gadā, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazināsies 4 nozīmīgāko eļļas kultūru (rapšu, sojas, saulgriežu, linu) kopraža - par 1,6 milj.t līdz 27,3 milj.t. Jāpiebilst, ka šī būs mazākā raža pēdējo četru gadu laikā.

Rapšu raža saruks par 0,3 milj.t līdz 18,9 milj.t, sojas raža - par 0,2 milj.t, saulgriežu - par 1,1 milj.t līdz 7,1 milj.t, linu raža paliks aptuveni pagājušā gada līmenī, sasniedzot 160 tūkst.t.

Eiropas Savienībā 2011/12. mārketinga gadā (septembris-augusts) sojas pārstrādes apjomi būtiski samazinājās - līdz 12,1 milj.t. Gaidāms, ka jaunās sezonas pirmajos 4-5 mēnešos šo eļļas augu pārstrādes apjomi būs nenozīmīgi, jo pasaulē kritīsies to piedāvājums. Taču, tiklīdz tirgū parādīsies jaunā sojas raža no Dienvidamerikas, sojas pupiņu imports un pārstrāde ES valstīs atkal pieaugs un daļēji kompensēs saulgriežu un rapšu pārstrādes apjomu samazināšanos.

2012/13. mārketinga gadā (jūlijs-jūnijs) Eiropas Savienībā rapšu imports samazināsies par aptuveni 0,5 milj.t līdz 3,18 milj.t.

2012. gada maijā - jūnijā sojas, rapšu un saulgriežu kopējie pārstrādes apjomi Eiropas Savienībā izrādījās lielāki nekā gaidīts. Pārspēts tika arī pagājušā gada anologā perioda rādītājs. Kopumā 2011/12. mārketinga gadā (jūlijs-jūnijs) pārstrādātas tika 40,8 milj.t (aptuveni šāds daudzums tika pārstrādāts arī iepriekšējā mārketinga gadā). Rapšu pārstrādes apjomi samazinājās par 2,9 % un sojas - par 1,6 %. Taču to gandrīz pilnībā kompensēja rekordlielais saulgriežu pārstrādes apjomu pieaugums - par 13 % līdz 6,8 milj.t.  

Avots: proagro