Kukurūzas importa pieaugums Ķīnā veicinās cenu kāpumu pasaulē 2012. gada otrajā pusē

Rabobank International eksperti uzskata, ka straujie kukurūzas importa tempi Ķīnā var veicināt šīs kultūras cenu kāpumu Čikāgas biržā CBOT un līdz ar to arī pārtikas cenu pieaugumu pasaulē.

Rabobank International eksperti prognozē, ka kukurūzas imports Ķīnā 2012/13. mārketinga gadā (oktobris-septembris) pieaugs līdz 7 milj.t, kas būs par 2 milj.t vairāk nekā šinī sezonā. Savukārt ASV Lauksaimniecības ministrija uzskata, ka kukurūzas imports Ķīnā norādītajā periodā samazināsies  - līdz 2 milj.t.  

Pēc Rabobank ekspertu domām, kukurūzas raža Ķīnā palielināsies mazāk nekā prognozē ASV Lauksaimniecības ministrija, tikai par 1-1,5 %. ASV Lauksaimniecības ministrijas analītiķi prognozē kāpumu par 3,7 %.

Kopš šī gada sākuma kukurūzas cena pasaulē, saistībā ar gaidāmo, būtisko ražas kritumu ASV nežēlīgā sausuma dēļ, pieaugusi par 24 %, sasniedzot rekordaugstu līmeni. Rabobank Eksperti prognozē, ka tendence cenām pieaugt saglabāsies arī 2012. gada otrajā pusē. Pieaugumu lielā mērā noteiks augstais pieprasījums no Ķīnas puses.

2011/12. mārketinga gada pirmajos desmit mēnešos Ķīna importējusi 4,2 milj.t kukurūzas. Šis rādītājs tikai nedaudz atpaliek no 1995/96. mārketinga gada rezultāta, kad tika importēts rekordliels apjoms - 4,3 milj.t.

Avots: proagro