EK: graudu raža ES valstīs šogad būs par 2 % zemāka par pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju

Eiropas Komisijas eksperti prognozē, ka graudaugu raža Eiropas Savienībā 2012/13. mārketinga gadā sasniegs aptuveni 279 milj.t, tādējādi atpaliekot no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja par 2 %. Iemesls tam ir sausie laika apstākļi atsevišķos Eiropas reģionos. Taču, salīdzinot ar 2007/08. mārketinga gadu, kad tika novākta rekordzema graudaugu raža, tā būs par 25 milj.t lielāka.

Mīksto kviešu raža sasniegs 127 milj.t, kas atbilst pēdējo 5 gadu vidējam rezultātam.

Kukurūza tiks novākta 60 milj.t apmērā, jeb par 2 % vairāk nekā vidēji pēdējos piecos gados. Līdz ar to šosezon Eiropas Savienība var kļūt par neto eksportētāju.

Graudu rezerves pasaulē sezonas beigās samazināsies par 33 milj.t līdz 338 milj.t. Piedāvājuma kritums, ko zināmā mērā radījis sausums ASV, visticamāk, uzturēs graudu cenas diezgan augstā līmenī.

ASV Lauksaimniecības ministrija prognozē, ka kviešu raža Eiropas Savienībā 2012/13. mārketinga gadā, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, samazināsies par 3,3 % līdz 132,9 milj.t. Tai pat laikā piegādes ārējiem tirgiem pieaugs par 3,7 % līdz 17 milj.t.

Līdzīga situācija veidosies arī Ukrainā: lai arī kviešu raža saruks par 32,2 %, eksports pieaugs par 13,2 % līdz 6 milj.t.

Tas skaidrojams ar to, ka šosezon krasi samazināsies Krievijas tirgus daļa. Ņemot vērā lielos ražas zudumus sausuma dēļ, Krievija samazinās kviešu eksportu par 2,7 reizēm līdz 8 milj.t. Tas, savukārt, novedīs pie konkurentu tirgus pozīciju nostiprināšanās.

Gaidāms, ka saasināsies konkurence starp ES valstīm un Ukrainu Tuvo Austrumu un Ziemeļāfikas valstu tirgos.

Avots: proagro