LV Graudu iepirkumu cenas augustā par 18% augstākas nekā pērn

Augustā pārtikas kviešu un lopbarības kviešu vidējā iepirkuma cena Latvijā turpina palielināties un patlaban ir par 18% augstāka nekā 2011.gada augustā, tikmēr graudu cenas pasaules biržās joprojām saglabājas stabili augstas.

Kā nformēja Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja vietniece Evita Kozlovska, saskaņā ar nozares uzņēmumu publiskotajiem datiem par graudu iepirkuma cenām pārtikas kviešu vidējā cena augustā ir par apmēram 9% augstāka, bet lopbarības kviešiem - par 4% augstāka nekā jūlijā.

Kopš šī gada maija, kad graudu cenas gan ASV, gan Eiropas Savienības (ES) biržās sāka pieaugt, visbūtiskākais cenas pieaugums 27.augustā Čikāgas biržā ir kviešiem - to cena palielinājās par 32% jeb 42 latiem par vienu tonnu, savukārt kukurūzai cena palielinājusies par 26%, sasniedzot 36 latus par tonnu.

Savukārt ES biržās pārtikas un lopbarības kviešiem cena palielinājās par 20% jeb 30 latiem par tonnu, bet kukurūzai - par 18% jeb 27 latiem par tonnu.

Kā norādīja ZM pārstāve, līdzšinējam graudu cenu būtiskajam pieaugumam par iemeslu bija vairāki apstākļi, piemēram, nelabvēlīgie laika apstākļi ASV, Melnās jūras reģionā, ES un prognozētā graudu ražas samazināšanās.

Tiek prognozēts, ka Krievijā, Kazahstānā un Austrālijā būs nepietiekama kviešu, bet ASV - kukurūzas raža. Sliktās ražu prognozes samazina prognozējamos eksportējamo graudu apjomus, kas noved pie cenu pieauguma.
Augusta vidū ASV kviešu kopražas prognozes gan tika palielinātas, tomēr kopējais pasaules kviešu piedāvājums ir nepietiekams un augstās kukurūzas cenas veicina arī kviešu cenu pieaugumu.

"ASV kukurūzai vēl joprojām tiek prognozēti zemākie ražas apjomi kopš 1995.gada. Tiek sagaidīts, ka būtiskais ražas samazinājums un augstās cenas samazinās kukurūzas patēriņa apjomus lopbarības, pārtikas un rūpniecības vajadzībām. Tā rezultātā pieaugs citu lopbarības graudu cenas. Tāpat augusta vidū ES kviešu kopražas prognozes ir samazinātas vēl par 0,2 miljoniem tonnu. Vienlaikus Francijas un Vācijas kviešu kvalitātes rādītāju prognozes ir koriģētas, pateicoties tam, ka ir uzlabojušies laika apstākļi," skaidroja eksperte.

Kā ziņots, ZM prognozes liecina, ka šogad graudu kopraža varētu sasniegt 1,8 miljonus tonnu, vairāk nekā par 60% pārsniedzot iepriekšējo gadu rādītājus. Ziemas kviešiem prognozē 4,1 tonnu no hektāra, ziemas rudziem - 3,1 tonnu, tritikālei jeb kviešu un rudzu hibrīdam - 2,7 tonnas, bet ziemas miežiem - 3,5 tonnas no hektāra. Ziemas rapsis Latvijā iesēts apmēram 65 000 hektāru platībā, un vidējā ražība varētu būt 3,2 tonnas no hektāra.

Avots: www.delfi.lv