Krievijas Lauksamniecības ministrija prognozē graudu ražu 75 milj.t apjomā

Graudaugu raža Krievijā šosezon, visticamāk, sasniegs 75 milj.t, kas atbilst ministrijas iepriekšējās prognozes (75-80 milj.t) zemākajai robežai, paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs.

Viņš piebilda, ka šis rādītājs ministriju nesatrauc, jo bez gaidāmās ražas 75 milj.t apmērā, valstij ir vēl 17 milj.t rezerves un 5 milj.t graudu intervences fondā. Līdz ar to valsts patēriņš, kas tiek prognozēts 70,3 milj.t apjomā, un eksporta resursi tiks pilnībā nodrošināti.

N. Fjodorovs uzsvēra, ka ministrija ir kategoriski pret graudu eksporta ierobežojumu ieviešanu, tā kā šiem mēriem ir negatīva ietekme gan uz pasaules, gan uz Krievijas tirgu.

Jau agrāk ministrija ziņoja, ka gadījumā, ja raža sasniegs 75 milj.t, graudu resursi valstī veidos 93,3 milj.t. Sedzot patēriņu 70,3 milj.t apmērā, eksportam atliks apmēram 12 milj.t graudu. Turklāt, rezerves 2012/13. mārketinga gada beigās veidos 11 milj.t.

Kādu laiku atpakaļ Krievijas Lauksaimniecības ministrija prognozēja graudaugu ražu šim gadam 80-85 milj.t apjomā un eksporta potenciālu 16 milj.t apmērā. Jūlija beigās tika ziņots, ka ministrija varētu samazināt prognozi līdz 75 milj.t.

Avots: zol