Šomēnes kviešu ražas prognoze pasaulei samazināta par 2,5 milj.t

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) augusta atskaitē samazinājusi kviešu ražas prognozi pasaulei 2012/13. mārketinga gadam aptuveni par 2,5 milj.t (jūlija prognoze - 665,3 milj.t). Visbūtiskāk prognozes samazinātas Krievijai un Kazahstānai. Kviešu ražas saruks arī Turcijā, Argentīnā, Sīrijā un ES valstīs. Daļēji to kritumu kompensēs ražu pieaugumi Indijā, ASV, Ukrainā, Kanādā un citās valstīs.

Krievijai kviešu ražas prognoze samazināta par 6 milj.t līdz 43 milj.t, Kazahstānai par 2 milj.t līdz 11 milj.t. Korekcija veikta, jo abās šajās valstīs jūlijā un augusta sākumā lielākā daļa vasaras kviešu sējumu stipri cieta no spēcīga karstuma un sausuma. Turklāt Krievijā šosezon, kā liecina ASV Lauksaimniecības ministrijas dati,  kviešu sējumu platības samazinājušās 1,5 milj.ha apmērā.

Turcijai kviešu ražas prognoze samazināta par 0,75 milj.t līdz 15,75 milj.t. Arī šeit pie ražas zudumiem vainojami nelabvēlīgie laika apstākļi - zemas gaisa temperatūras ziemā un sausums pavasarī.

Argentīnai kviešu ražas perspektīvas mēneša laikā sarukušas par 0,5 milj.t līdz 11,5 milj.t.

Kviešu ražas prognoze Sīrijai samazināta par 0,3 milj.t līdz 3,7 milj.t.

Gaidāms, ka ES valstīs kviešu raža šogad sasniegs 132,9 milj.t. Iepriekšējā prognoze samazināta par 0,2 milj.t. Karstuma un sausuma dēļ kritīsies ražība Slovākijā, Rumānijā, Čehijā, Bulgārijā un Polijā. Taču, pateicoties platību palielināšanai, Polijā un Bulgārijā ražas būs diezgan augstā līmenī.

Kviešu ražība un ražas apjoms samazināsies arī Lielbritānijā, kur lielu kaitējumu sējumiem nodarījuši ilgstošie nokrišņi.

Kā liecina Francijas Lauksaimniecības ministrijas pēdējās atskaites dati, kviešu raža šogad sasniegs 39 milj.t, kas ir par 1 milj.t vairāk nekā prognozēts jūlijā.

Itālijā kviešu raža jau ir novākta un tās apjoms tiek lēsts 7,2 milj.t apmērā.

Kopējo kviešu ražas kritumu pasaulē 2012/13. mārketinga gadā daļēji kompensēs ražas pieaugumi Indijā, Ukrainā, ASV un Kanādā. Indijai kviešu ražas prognoze palielināta par 2,9 milj.t līdz 93,9 milj.t. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ražas apjoms pieaugs par 8 %, liecina Indijas valdības dati.

Kanādā kviešu raža 2012/13. mārketinga gadā sasniegs 27 milj.t. Iepriekšējā mēneša prognoze palielināta par 0,4 milj.t.

Avots: grainboard