Kukurūzas ražas perspektīvas ASV kļūst ar katru dienu drūmākas

Kukurūzas raža ASV šogad cietusi no ilgstošākā un spēcīgāka sausuma pēdējā pusgadsimta laikā. 14. jūlija dati liecina, ka no sausuma cieš 51 % vidusrietumu teritorijas. Pagājušajā gadā šis rādītājs bija mazāks par 1 %.  Eksperti norāda, ka tik slikts kukurūzas un sojas sējumu stāvoklis nav novērots pēdējos 24 gadus. Sausuma ietekmē gaidāms, ka kukurūzas raža šogad sasniegs pēdējo sešu gadu zemāko atzīmi. Tās apjoms tiek lēsts 274 milj.t apmērā, kas ir par 13 % mazāk nekā pagājušajā gadā. Sojas raža tiek prognozēta 73 milj.t apjomā, kas ir mazākais rādītājs kopš 2007. gada.

Cordonnier eksperti uzskata, ka ASV Lauksaimniecības ministrija būs spieta samazināt kukurūzas ražas prognozi vēl par 5,3 % un sojas ražas prognozi - par 2,3 %. Nākamā ministrijas atskaite tiks publicēta šī gada 12. septembrī.

Gaidāms, ka straujās sējumu attīstības dēļ samazināsies ražība. Aiovā štatā, kur ir lielākās kukurūzas un sojas platības, kukurūzas ražība, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazināsies par 30 %, bet sojas par 10-20 %. Ražas novākšana sāksies nākamajā mēnesī.

Avots: kazakh-zerno