LV Ražas prognozēšanas rezultāti jūlijā

Jūlijā Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra speciālisti veica kārtējo ziemas kviešu, rudzu, tritikāles, ziemas rapša apsekošanu un ražas prognozes sagatavošanu.

Šobrīd visām ziemāju kultūrām paredzamas augstas ražas, kas pārsniegs 2011. gada līmeni. Ziemas kviešiem Zemgalē ražas prognoze ir vidēji virs piecām līdz sešām tonnām no hektāra, bet vidēji valstī 3,9 t/ha, kas ir par 0,8 t/ha vairāk kā 2011. gadā. Būtisks vidējās ražas pieaugums, salīdzinot ar 2011. gadu, tiek prognozēts arī ziemas rapsim. Augstās ražas skaidrojamas ar to, ka 2011. gada rudens bija siltāks un nedaudz garāks nekā iepriekšējos gados, tas ļāva ziemājiem labi sagatavoties ziemai. Pēc labvēlīgās ziemas ziemāji varēja daudz spēcīgāki atsākt veģetāciju. Lauksaimnieki varēja ātrāk uzsākt papildmēslošanu, kas deva iespēju graudaugiem, īpaši vēlāku šķirņu kviešiem, vēl cerot, līdz ar to izveidojās salīdzinoši daudz produktīvo stiebru, kas producēja vārpas.

Šobrīd bažas lauksaimniekiem rada labības veldrēšanās, kas var nedaudz samazināt ražu un tās kvalitāti, kā arī lietavas un salīdzinoši zemās gaisa temperatūras, kas līdz šim nebija labvēlīgas ražas kvalitātes veidošanās procesam, īpaši proteīna saturam.

Avots: www.laukutikls.lv