Krievijas Lauksaimniecības ministrija samazina graudaugu ražas prognozi

Graudaugu raža Krievijā 2012. gadā samazināsies līdz aptuveni 85 milj.t, paziņoja Krievijas lauksaimniecības ministrs N. Fjodorovs. Atgādināsim, ka 2011.gadā raža sasniedza 94 milj.t. Graudu eksporta potenciālu nākamajai sezonai ministrija prognozē ne mazāku par 20 milj.t. Turklāt ministrs norādīja, ka graudu eksporta embargo ieviešana plānota netiek.

Graudu tirgus eksperti jau vairāku mēnešu garumā samazina savas prognozes. Iemesls tam ir bargie sali februārī, vēlais pavasaris un sausie laika apstākļi pašreiz. Agrārā tirgus konjuktūras institūts prognozē, ka graudaugu bruto raža šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, varētu samazināties par 6 % līdz 88,4 milj.t. Šīs sezonas beigās graudu rezerves saruks līdz 14,6 milj.t (sezonas sākumā tās bija 15,9 milj.t). Eksports samazināsies no 27,4 milj.t līdz 19,3 milj.t, tai skaitā kviešu eksports saruks no 21,3 milj.t līdz 14,8 milj.t, miežu eksports - no 3,1 milj.t šosezon līdz 1,5 milj.t nākamajā sezonā. Graudu rezerves 2012/13. mārketinga gada beigās samazināsies līdz 14,6 milj.t.

Krievijas Graudu savienība prognozē, ka graudaugu raža Krievijā šogad varētu būt robežās no 87 līdz 90 milj.t.

Kompānijas „Sovecon" izpilddirektors A.Sizovs prognozē, ka graudaugu raža Krievijā šogad varētu būt robežās no 80,5-85 milj.t. Tāpat „Sovecon" eksperti uzskata, ka ministrijas eksporta prognoze ir pārāk augsta. Pēc „Sovecon" aprēķiniem graudu rezerves šīs sezonas beigās veidos 14 milj.t, pie tam 5 milj.t atradīsies intervences fondā, 9 milj.t - tirgū (ministrija prognozē rezerves 18 milj.t apmērā). Ar šādiem ražas un rezervju parametriem, kā arī ar patēriņu 70 milj.t grūti sasniegt eksportu 20 milj.t, norāda A. Sizovs. Tāpat A. Sizovs uzskata, ka graudaugu ražas prognozes tiks samazinātas vēl vairāk, jo Sibīrijā, kur sākušies ražas novākšanas darbi, joprojām saglabājas sausums.

Avots: proagro