Austrālijā samazinājušās ziemāju graudaugu ražas perspektīvas

Sauso laika apstākļu dēļ samazinājušās graudaugu ražas perspektīvas Austrālijā. Kā zināms Austrālija ir viena no lielākajām kviešu, miežu un kanolas eksportētājvalstīm pasaulē.

Austrālijas lauksaimniecības ekonomikas un resursu birojs ABARES samazinājis kviešu ražas prognozi valstij 2012/13. mārketinga gadam par 6,2 % līdz 24,1 milj.t. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, raža samazināsies par 18 %.

Atgādināsim, ka ASV Lauksaimniecības ministrija prognozē, ka kviešu raža Austrālijā sasniegs 26 milj.t.

Daži analītiķi uzskata, ka ABARES gaidāmo ražu novērtējis nedaudz par zemu, jo pēdējo divu nedēļu laikā valsts austrumos nokrišņi ir mazinājuši sausuma nodarīto kaitējumu un  ražas perspektīvas ir uzlabojušās.

ABARES aprēķini liecina, ka kviešu eksports 2012/13. mārketinga gadā (oktobris-septembris) samazināsies par 8,1 % līdz 20,5 milj.t.

Miežu raža jaunajā sezonā Austrālijā samazināsies par 15 % līdz 7,3 milj.t. Kanolas raža palielināsies par 3,6 % līdz 2,9 milj.t. būtisks platību pieaugums pilnībā kompensēs ražības kritumu.

Miežu eksports samazināsies par 18 % līdz 4,7 milj.t. Kanolas eksports pieaugs par 5 % līdz 2,1 milj.t.

ABARES prognozes vēsta, ka kopumā ziemāju kultūru raža (novākšanas darbi notiek novembrī-decembrī) Austrālijā 2012/13. mārketinga gadā samazināsies par 15 % līdz 38,5 milj.t.

Avots: proagro