Oil Word: Dienvidamerikā 2012/13. mg pieaugs sojas sējumu platības

Oil Word eksperti prognozē, ka Dienvidamerikas valstīs 2012/13. mārketinga gadā, pieaugot sojas ražošanas rentabilitātei, palielināsies šīs kultūras sējumu platības. Tās tiks paplašinātas, samazinot graudaugu platības.

Brazīlijā, kas ir otrā lielākā sojas ražotāja un eksportētāja pasaulē tūlīt aiz ASV, sojas sējumu platības, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaugs par 5,4 % līdz 26,4 milj.ha. Kukurūzas platības samazināsies par 4,1 % līdz 14,5 milj.ha.

Sojas sējumu platības Argentīnā pieaugs par 5,8 % un līdz ar to raža sasniegs rekordaugstu līmeni - 54,5-55,5 milj.t. Kviešu sējumu platības tiks samazinātas par 22 % līdz 3,6 milj.ha. Kukurūzas platības pieaugs par 2,8 % līdz 5,1 milj.ha.

Sojas cena Čikāgas biržā CBOT šogad ir pieaugusi par 10 %, kukurūzas cena samazinājusies par 20 %. Kviešu cena būtiski nav mainījusies.

Sojas cenas kāpumu izraisīja lielie ražas zudumi Dienvidamerikā un augošais pieprasījums pēc ASV produkcijas no Ķīnas puses.

Oil Word dati liecina, ka Argentīnā vēl nav novākts apmēram 1 milj.ha 2011/12. mārketinga gada sojas ražas, jo dažos reģionos vērojams sals un sniegs. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mārketinga gadu, raža samazināsies par 18,7 % līdz 40 milj.t.

Brazīlijas šīs sezonas sojas raža tiek vērtēta 65,8 milj.t apmērā. Kukurūzas raža sasniegs 67-68 milj.t, tādējādi pirmo reizi daudzu gadu laikā tā pārsniegs sojas ražas apjomu.

Argentīna ir trešā lielākā sojas ražotāj- un eksportētājvalsts pasaulē. Kukurūzas eksporta jomā tā ieņem otro vietu, tūlīt pēc ASV. Brazīlija kukurūzas eksporta jomā ieņem ceturto vietu pasaulē, paliekot aiz ASV, Argentīnas un Ukrainas.

Avots: proagro