Pasaules graudu tirgus apskats (18.-25. maijs)

Pasaules kviešu tirgus aizvadītajā nedēļā, pēc iepriekšējā nedēļā straujā cenu kāpuma, demonstrēja pārliecinošu cenu lejupslīdi. Cenu veidošanos noteica laika apstākļu faktors un tirgus operātoru veiktā peļņas fiksācija. Tomēr eksperti norāda, ka šonedēļ cenas varētu atkal pieaugt, jo Starptautiskā Graudu padome (IGC) maija atskaitē samazināja kviešu ražas un rezervju prognozi pasaulei 2012/13. mārketinga gadam. Kviešu ražas prognoze tika samazināta par 5 milj.t līdz 671 milj.t, kviešu rezervju prognoze - par 15 milj.t līdz 191 milj.t. Salīdzinājumā ar 2011/12. mārketinga gadu, raža saruks par 24 milj.t. Kviešu rezerves 2012/13. mārketinga gada beigās, salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu, saruks par 11 milj.t. Jāatzīmē, ka rezerves sasniegs pēdējo 4 gadu zemāko līmeni.

Čikāgas biržā CBOT pagājušās pirmdienas tirdzniecības sesija noslēdzās ar cenu kāpumu. Turklāt sesto dienu pēc kārtas. Galvenais iemesls pieaugošajam cenu trendam bija operātoru bažas par kviešu sējumu stāvokli ASV, ko izraisīja ilgstošās augstās gaisa temperatūras un nokrišņu trūkums. Tomēr jau otrdien, pateicoties nokrišņu atnākšanai nozīmīgākajos ASV kviešu audzēšanas rajonos, kā arī Krievijā un citās Melnās jūras reģiona valstīs,  operātori sāka fiksēt peļņu un nākotnes līgumu darījumu vērtība sāka kristies. Lai arī Kanzasā, kas ir lielākais ziemas kviešu audzēšanas reģions ASV, joprojām saglabājās sausums, tas vairs būtisku lomu nespēlēja, jo operātori pieņēma, ka laika apstākļu faktors jau ir pietiekami iekļauts cenā. Papildus kviešu tirgu negatīvi ietekmēja ASV dolāra kursa nostiprināšanās, kukurūzas vērtības kritums un aizvadītās nedēļas kviešu eksporta rādītāji -līgumi tika noslēgti par 482,1 tūkst.t kviešu pārdošanu gaidīto 1-1,3 milj.t vietā. Pašreiz īpaša uzmanība ir pievērsta arī vasarāju sējai. Pagājušajā nedēļā ar vasaras kviešiem apsēti bija 99 % no plānotajām platībām. Līdz ar to apsteigts tika 2011. gada analogā perioda rādītājs - 50 % un pēdējo piecu  gadu vidējais rādītājs - 78 %. Ekspertu pirmais vasaras kviešu apsekojums rāda, ka labā un teicamā stāvoklī atrodas 74 % no sējumiem. Turklāt ASV ir sākušies ziemas kviešu ražas novākšanas darbi. Lai arī pagājušā gada attiecīgā perioda rezultāts ir pārsniegts (+1 %), līmenis kopumā nav visai augsts.

Eiropas biržā MATIF aizvadītajā nedēļā viens no būtiskākajiem faktoriem kviešu cenu veidošanā bija laika apstākļi.  Īpaša uzmanība tika pievērsta Melnās jūras reģiona valstīm, kur beidzot tika sagaidīti ilgi gaidītie nokrišņi. Tomēr, kārtējā nacionālā valūtas kompleksa pavājināšanās palīdzēja kviešu cenu trendu noturēt neitrālā pozīcijā visas nedēļas garumā. Papildus atbalstu tirgum sniedza Starptautiskās Graudu padomes (IGC) maija atskaite, kurā būtiski samazināta kviešu rezervju prognoze pasaulei nākamajai sezonai.

Kas attiecas uz Krieviju, tad Eiropas eksperti norāda, ka Krievijas dienvidu reģionos, lai arī nokrišņi būtiski uzlabos kviešu sējumu stāvokli, valsts kopējie kviešu ražas zudumi būs ievērojami. Piemēram, Francijas aģentūra Agritel Krievijas kviešu ražas prognozi 2012. gadam samazinājusi no 56 milj.t līdz 50-53 milj.t.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

Avots: apk-inform