LV Beidzot cer uz galalēmumu zemes iegādes programmai

Otrdien valdībai jāpieliek punkts un jāapstiprina zemes iegādes kreditēšanas programma, ko lauksaimnieki gaida jau sen.

Maija vidū valdība šo jautājumu atlika uz divām nedēļām, par iemeslu minot vairāku programmas punktu papildu saskaņošanu ar Finanšu ministriju (FM). Kā DB ceturtdien sacīja Zemkopības ministrijas pārstāvis Ritvars Zapereckis, vēl joprojām nav izdevies vienoties ar FM par atsevišķiem punktiem. FM piedāvā izvēlēties citus atbalsta veidus zemes iegādes kreditēšanai, proti, Lauku attīstības fonda garantijas vai kredītprocentu daļēju dzēšanu, kam ZM īsti nepiekrīt, jo tie ir tikai «sekundāri instumenti». ZM pārstāvji atlikušajās divās darba dienās līdz valdības sēdei tomēr cer vienoties ar FM, lai zemes iegādes kreditēšanas programmu varētu apstiprināt.

To, ka šo programmu nedrīkst vilcināt, DB atzīst vairāki ražojošie lauksaimnieki.  «Zemes iegādes kreditēšanas pro-gramma, kaut arī novēlota, tomēr zemniekiem joprojām ir ļoti nepieciešama. Mēs redzam, ka šobrīd uz Zemkopības ministrijas un valdības nodomiem programmu apstiprināt aktīvi reaģē Latvijā strādājošās komercbankas. Pieļauju, ka līdz ar to mēs varam cerēt arī uz izdevīgākiem piedāvājumiem lauksaimniekiem zemes kreditēšanai no komercbanku puses. Es ceru, ka šajā situācijā zemnieki būs ieguvēji un aicinātu tos Latvijas iedzīvotājus, kas nodomājuši pārdot savu zemi, vispirms to piedāvāt mūsu paši zemkopjiem,» norāda z/s Pilslejas saimnieks, LPKS Trikāta KS vadītājs Uldis Krievārs.

Pārmetumus FM par šīs programmas novilcināšanu lauksaimnieki velta FM, sakot, ka neizprotama ir «Finanšu ministrijas vēlme novilcināt jautājuma saskaņošanu, sarežģīt procedūru un atbalstīt kritērijus, kas negatīvi ietekmē Latvijas zemnieku saimniecības un citus lauksaimniecības uzņēmumus».

Avots: www.db.lv