USDA: kviešu raža ES valstīs šogad būs mazākā pēdējo piecu gadu laikā

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) prognozē, ka kviešu raža Eiropas Savienībā 2012/13. mārketinga gadā sasniegs apmēram 132 milj.t. Jaatzīmē, ka tā būs mazākā raža pēdējo piecu gadu laikā. USDA eksperti norāda, ka prognozes samazināšanas iemesls ir nelabvēlīgie laika apstākļi ziemā un pavasarī.

USDA dati liecina, ka pasaulē šogad kviešu raža samazināsies par 2,5 % līdz 677,6 milj.t. Pagājušā gada rezultāts - 694,6 milj.t. Tomēr, neskatoties uz ražas kritumu Eiropas Savienībā un vēl dažos pasaules reģionos, kopējais kviešu apjoms pasaulē kļūs par ceturto lielāko vēsturē. Apjomīgākas ražas iegūtas tikai 2008, 2009, 2011. gados.

Kviešu sējumu platības pasaulē samazināsies nedaudz - par aptuveni 0,2 %.

Ķīnā kviešu raža, pēc USDA speciālistu aprēķiniem, 2012/13. mārketinga gadā pieaugs par 1,8 %, sasniedzot 120 milj.t robežu. Šīs kultūras sējumu platības Ķīnā palielinātas nedaudz, taču laika apstākļi ir bijuši labvēlīgi, kas arī nodrošinās ražas pieaugumu.

Indijai USDA prognozē šogad rekordlielu kviešu ražu. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, tā pieaugs par aptuveni 5 %, sasniedzot gandrīz 91 milj.t.

Austrālijā kviešu raža varētu samazināties par 3,5 milj.t līdz 26 milj.t, prognozē USDA speciālisti.

Avots: grainboard