Pasaules graudu tirgus apskats (11.-18. maijs)

Aizvadītajā nedēļā pasaules kviešu tirgus demonstrēja pārliecinošu cenu kāpumu. Viens no galvenajiem kviešu cenu augšupejas virzītājspēkiem bija sausie laika apstākļi Amerikas nozīmīgākajos kviešu audzēšanas rajonos, Austrumeiropā, Austrālijā un Krievijā.

Kviešu cenas Čikāgas biržā CBOT pieauga visu norādīto periodu. Atbalstu tirgum sniedza operatoru bažas par iespējamo kviešu ražas perspektīvu pasliktināšanos nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ - ASV vidusrietumos šī kultūra cieš no plūdiem, bet dienvidu reģionos to apdraud sausums. Tālāku cenu kāpumu ierobežoja sojas cenas samazināšanās un situācija valūtas tirgū. Taču labie nedēļas eksporta rādītāji (711,4 tūkst.t gaidīto 400-600 tūkst.t vietā) ļāva kviešiem noturēties augstajās pozīcijās. Sava loma kviešu cenu trenda veidošanā bija arī nenoteiktībai kukurūzas tirgū. ASV turpinās vasarāju sēja. Ar vasaras kviešiem apsēti 94 % no plānotajām platībām. Pagājušās nedēļas rādītājs ir 84 %, pagājušā gada attiecīgā perioda - 33 %. Pārsniegts ir arī pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs, kas ir  64 %. Pašreiz sadīguši ir 68 % no vasaras kviešu sējumiem, pagājušajā gadā šajā periodā - 10 %. Pēdējo piecu gadu vidējais rādītājs ir 32 %. Turklāt, sinoptiķi sola tuvākajās brīvdienās sējumiem labvēlīgākus laika apstākļus - nokrišņus, ko nevar teikt par Krievijas dienvidu apgabaliem - tur, ja arī nokrišņi tiks sagaidīti, tad ļoti minimālā daudzumā, līdz ar to sējumu stāvoklis būtiski nespēs uzlaboties. Savukārt, Ukrainā gaidāms, ka atnākušās lietavas tomēr spēs nodrošināt pietiekamu mitrumu augsnē.   

Nokrišņu trūkums Austrālijā un Ķīnā jau ir nodarījis kaitējumu daļai kviešu sējumu. Ja tuvākajā laikā situācija neuzlabosies, tad var ciest ne tikai graudu kvalitāte, bet arī samazināties ražas apjoms. Analītiķi prognozē, ka Austrālija šosezon no 13,7 milj.ha novāks 25,7 milj.t kviešu.

Arī Argentīnas Lauksaimniecības ministrija slikto laika apstākļu dēļ samazinājusi kviešu ražas prognozi valstij 2012/13. mārketinga gadam par 200 tūkst.t līdz 13,2 milj.t. Tomēr virkne speciālistu cer, ka situācija vēl var uzlaboties.

Apsekojot kviešu sējumus Eiropā, konstatēts, ka pašreiz ļoti labā un teicamā stāvoklī atrodas apmēram 66 % platību, ziņo Cere Obs eksperti.  

Kas attiecas uz kviešu cenām Eiropā aizvadītajā nedēļā, tad to veidošanos labvēlīgi ietekmēja eiro kursa kritums un laika apstākļu izraisītās bažas par iespējamo sējumu stāvokļa pasliktināšanos virknē valstu, kas atrodas Melnās jūras reģionā, kā arī ASV. Būtisku atbalstu tirgum sniedza Strategie Grains jaunā prognoze par kviešu ražas perspektīvām Eiropā, kas tika samazināta līdz 122,7 milj.t. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, ražas kritums būs par 4,2 milj.t. Iepirkumus segmentā aizvadītajā nedēļā ierobežoja tirgus operatoru raizes par jaunas finansu krīzes viļņa sākšanos Grieķijā.

Bulgārijas tirgū pagājušajā nedēļā kviešu cenu veidošanos noteica „Grieķijas" faktors un labvēlīgie laika apstākļi. Lopbarības kviešu CPT bāzes cena, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, samazinājās no 264-268 S/t līdz 244-248 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cena samazinājās no 274-278 $/t līdz 260-265 $/t. Pārtikas kviešu EXW bāzes cena samazinājās no 260-280 $/t līdz 247-250 $/t , Melnās jūras FOB bāzes cena samazinājās no 300 $/t līdz 280 $/t. CPT bāzes cena samazinājās par 30 $/t līdz 260 $/t.

Irāka pagājušajā nedēļā iegādājās 400 tūkst.t kviešu. Piegādes plānotas šī gada jūlijā -augustā. Produkcijas izcelsmes valstis - ASV, Austrālija, Krievija, Rumānija un Kazahstāna.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

Avots: apk-inform