IGC: graudu rezerves pasaulē šosezon pieaugs par 1,1 %

Starptautiskā Graudu padome (IGC) palielinājusi graudaugu ražas prognozi pasaulei 2011/12. mārketinga gadam. Salīdzinājumā ar 2010/11. mārketinga gadu, tā pieaugs par 5 %, sasniedzot 1,842 miljd.t. Prognoze palielināta par 1 milj.t, pateicoties otrās kukurūzas ražas labajām perspektīvām Brazīlijā.

Graudu patēriņš pasaulē, salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, pieaugs par 54 milj.t līdz rekordlielam apjomam 1,838 miljd.t.  Tai skaitā lopbarības graudu patēriņš pieaugs līdz 778 milj.t (pagājušās sezonas patēriņš - 744 milj.t).

Graudu rezerves pasaulē, salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, palielināsies par 1,1 % līdz 379 milj.t.

Tirdzniecība ar graudiem 2011/12. mārketinga gadā, pieaugs par 7 % līdz 260 milj.t.

Saistībā ar nenoteiktību par gaidāmo ražu perspektīvām, graudu un eļļas kultūru cenas pagājušajā mēnesī pasaulē bija nestabilas. No vienas puses cenas gremdēja ziņas par labajām kviešu un kukurūzas ražas perspektīvām ASV. No otras puses, tās cēla neskaidrība par ziemāju kultūru ražas zudumu apmēriem ES un NVS valstīs.

IGC cenu indekss palielinājās par 1 %. Cenu kāpums sojai un rīsiem zināmā mērā tika kompensēts ar cenu samazināšanos kviešiem un kukurūzai.

Būtiski saruka kviešu cenas ASV. Par nozīmīgu kviešu cenu kāpumu veicinošu faktoru Eiropā kļuva bažas par gaidāmās ražas perspektīvām un augstais pieprasījums pē vecās ražas, it īpaši pēc lopbarības graudiem.

Sojas tirgū viens no būtiskākajiem cenu pieauguma virzītājspēkiem bija informācija par sliktajām sojas ražas perspektīvām Dienvidamerikā. Rezultātā sojas nākotnes darījumu līgumu vērtība Čikāgas biržā CBOT  sasniedza pēdējo četru gadu gandrīz augstāko atzīmi.

Avots: proagro