LV Briselē panākts Latvijas zemniekiem labvēlīgs lēmums

Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas (EESK) sēdē tās dalībnieki vakar vēlā pēcpusdienā nobalsojuši par dokumentu, kas aicina izlīdzināt tiešos maksājumus Eiropas Savienības (ES) valstu zemniekiem, Baltijas lauksaimniekiem pieprasot 90% no vidējā tiešo maksājumu apmēra, līdz ar to nepieļaujot konkurences kropļojumus.

Par to informēja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes loceklis un Latvijas pārstāvis EESK Armands Krauze.

«Šī ir izcili laba ziņa Latvijas lauksaimniekiem un nebijis gadījums, ka tiek prasīti 90% no ES vidējā maksājuma zemniekiem.

EESK ir pirmā ES institūcija, kas aicina maksājumus izlīdzināt līdz 90% līmenim no ES vidējā apjoma, un šajā dokumentā ir pieminētas tieši Baltijas valstis. Šis dokuments turpmāk palīdzēs Latvijas politiķiem augstākā līmeņa cīņā par godīgiem tiešajiem maksājumiem,» sacīja Krauze.

EESK nevēlas pieļaut turpmākus konkurences kropļojumus

Viņš norādīja, ka atzinumā ir apstiprināts šāds teksts par maksājumu izlīdzināšanu: «Ņemot vērā ne vien lauksaimnieku intereses, bet arī patērētāju un visas sabiedrības vajadzības, EESK nevēlas pieļaut turpmākus konkurences kropļojumus, kas atstāj sociālas sekas vairākās dalībvalstīs, jo īpaši Baltijas valstīs. EESK iesaka pārdalīt tiešos maksājumus starp dalībvalstīm tā, lai nodrošinātu, ka budžeta perioda beigās neviena valsts nesaņem mazāk par 90% no ES vidējā apjoma.»

EESK ir ES konsultatīva iestāde, kas konsultē Eiropas Komisiju, Eiropas Padomi un Eiropas Parlamentu. EESK sniedz atzinumus par ierosinātajiem ES tiesību aktiem, kā arī izstrādā pašiniciatīvas atzinumus par tematiem, kurus uzskata par svarīgiem.

Latvijas lauksaimniekus EESK pārstāv LOSP valdes loceklis Krauze, bet balsojumos piedalās un lauksaimniekus atbalsta arī citu Latvijas nevalstisko organizāciju, arodbiedrību un darba devēju pārstāvji.

Tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem ir viszemākajā līmenī

Latvijas prasība EK ir taisnīgi un objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz aptuveni 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tikmēr tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.

Avots: www.financenet.lv