Ķīna šogad jau importējusi tik daudz kukurūzas, cik pērn kopumā

2012. gada 1. kvartālā Ķīna importējusi 1,74 milj.t kukurūzas. Tas ir par 300 reizēm vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. Turklāt 99,5 % no minētā apjoma Ķīnai piegādājusi ASV. Tādējādi  2012. gada 1. kvartālā Ķīna importējusi gandrīz tikpat kukurūzas, cik visā 2011. gadā kopumā (1,75 milj.t).

Būtiski iepirkumu apjomu palielinājušas valsts kompānijas, kas ieinteresētas valsts rezervju nodrošinājumā.

Pagājušajā nedēļā būtisku atbalstu kukurūzas tirgum sniedza informācija par Ķīnas nodomu tuvākajā laikā iepirkt 0,5-1 milj.t minētās produkcijas. Lai gan pati Ķīna oficiālu apstiprinājumu par šādu plānu nav sniegusi. Iespējams, ka Ķīnas pārstāvji baidās, ka šāds apstiprinājums varētu izraisīt cenu kāpumu.

Atsevišķi analītiķi uzskata, ka pašreizējās cenas pasaules tirgū, kas ir zemākas nekā 2012. gada sākumā, ir pietiekami pievilcīgas Ķīnas graudu rezervju korporācijai (China Grain Reserves Corp., jeb Sinograin) un tā varētu palielināt kukurūzas iepirkumu apjomus.

Turklāt eksperti uzskata, ka Sinograin ir mainījusi iepirkumu taktiku. Ja agrāk tā iegādājās lielus apjomus un retāk, tad tagad, lai nepiesaistītu tirgus subjektu uzmanību un neizraisītu cenu kāpumu, tā iepērk mazākus apjomus, bet biežāk.

Ķīnas Nacionālā informatīvā centra CNGOIC speciālisti prognozē, ka, samazinoties amerikāņu produkcijas cenai, valsts varētu palielināt kukurūzas importu no ASV.

Vēl nesenā pagātnē Ķīna bija viena no lielākajām kukurūzas eksportētājām. Taču tuvākajā laikā, būtiski mainoties iedzīvotāju pārtikas patēriņa īpatnībām, tā var kļūt par vienu no lielākajām minētās produkcijas importētājām.

Avots: proagro