Pasaules graudu tirgus apskats (13.-20. aprīlis)

Pasaules kviešu tirgus pagājušajā nedēļā demonstrēja atšķirīgas cenu dinamikas tendences. Ja amerikāņu tirgum raksturīga bija cenu samazināšanās, tad Eiropas tirgū dominēja cenu kāpums.

Aizvadītās nedēļas pirmajā pusē kviešu cenas Čikāgas biržā samazinājās līdz pēdējo trīs mēnešu zemākajai atzīmei. Cenu veidošanos negatīvi ietekmēja ASV dolāra kursa kāpums, kā arī laika apstākļu uzlabošanās ASV kviešu audzēšanas reģionos. Minētā trenda attīstību sekmēja arī nelabvēlīgas cenu konjuktūras veidošanās kukurūzas segmentā un USDAs dati par kviešu sējumu stāvokli. Zaudējumus segmentā ierobežoja spekulatīvo iepirkuma skaita pieaugums un ārējo faktoru ietekme, līdz ar to ceturtdienas tirdzniecības sesija noslēdzās ar kviešu cenu kāpumu. Cenu pieaugums kukurūzai un sojai ļāva treideriem palielināt arī kviešu cenas. Tomēr tirdzniecības nedēļa Čikāgas biržā noslēdzās ar kviešu cenu kritumu. To ietekmēja eksporta tempu samazināšanās, kā arī laika apstākļu uzlabošanās gan ziemas, gan vasaras kviešu audzēšanas rajonos. ASV turinās vasarāju sējas darbi. Laika apstākļi to veikšanai ir labvēlīgi. Līdz pagājušās nedēļas sākumam ar kviešiem apsēti bija 37 % no plānotajām platībām. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu attiecīgo periodu rezultātiem, šis rādītājs ir par 8 % lielāks. Turklāt 10 % no vasaras kviešu sējumiem ir sadīguši. Pēdējo gadu vidējais rādītājs pārsniegts par 1 %.

Lai arī aizvadītā nedēļa Eiropas biržās sākās ar kviešu cenu samazināšanos, par nedēļas galveno tendenci kļuva cenu kāpums. Parīzes biržā MATIF minētās produkcijas maija cenas sākumā pieauga par 2,5 EUR/t, vēlāk vēl par 3 EUR/t. Pamatos atbalstu cenām sniedza eiro kursa kritums attiecībā pret ASV dolāru. Zināma nozīme bija arī bažām par gaidāmās kviešu ražas perspektīvām Vācijā. Tiek prognozēts, ka tā, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, varētu sarukt par 5,3 %. Taču galveno lomu cenu veidošanā nospēlēja augstais pieprasījums pēc lopbarības kviešiem un ES valstu eksporta perspektīvu uzlabošanās - EK pagājušajā nedēļā izsniedza licenzes 279 tūkst.t mīksto kviešu eksportam uz trešajām valstīm. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, eksporta apjoms palielinājies par 3 reizēm. Atbalstu tirgum deva arī FranceAgrimer analītiķu sniegtie dati par kviešu sējumu stāvokli Francijā, kas izrādās ir sliktāks nekā tirgus dalībnieki domāja.  Labā un teicamā stāvoklī pagājušajā nedēļā atradās 62 % no mīksto kviešu platībām. Pagājušā gada attiecīgajā periodā - 75 %. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, sliktāks ir arī cieto kviešu sējumu stāvoklis - ar atzīmi „labi" aizvadītajā nedēļā novērtēti 72 % platību. Turklāt analītiķi norāda, ka Francijas ziemeļaustrumos pārsēt nāksies aptuveni 350 tūkst.ha, jeb 7 %  no kopējām ziemas kviešu platībām. 20 % no bojā gājušajām platībām varētu tikt pārsēti ar vasaras kviešiem, tomēr, visticamāk, ka tie tiks pārsēti ar  kukurūzu un miežiem.

Aizvadītajā nedēļā arī Bulgārijas kviešu tirgū dominēja augoša cenu tendence. Lopbarības kviešu CPT bāzes cena pieauga no 255-258 S/t līdz 270 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cena pieauga no 270-278 $/t līdz 277 $/t. Pārtikas kviešu CPT bāzes cena pieauga no 278 $/t līdz 290 $/t , Melnās jūras FOB bāzes cena palika iepriekšējās nedēļas līmenī - 300 $/t. Nemainīga palika arī EXW bāzes cena - 260-280 $/t.

Lielu uzmanību pagājušajā nedēļā izpelnījās Irānas valdības paziņojums, ka tā tuvākajā laikā plāno iepirkt simtiem tūkstošu lopbarības graudu. To deficīts valstī radās saistībā ar ES valstu un ASV noteiktajām sankcijām.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

Avots: apk-inform