LV Par Baltkrievijas ietekmi minerālmēslu tirgū vēl skaidrības nav

Minerālmēslu tirgū valda cenu stabilitāte, taču pagaidām nav skaidrības par Baltkrievijas ietekmi.

«Iespējamās sankcijas pret Baltkrieviju teorētiski varētu ietekmēt minerālmēslu nozari, jo Baltkrievija ir liels kālija ražotājs, taču nav vienīgais. Latvijas tirgū šajā valstī ražoto komplekso mēslojumu īpatsvars nav bijis ļoti liels pēdējos gados, jo produktu kvalitāte neatbilst mūsu lauksaimnieku prasībām,» skaidro LPKS Latraps Lauksaimniecības nodaļas vadītāja Līga Ruža.

NPK Terminālis vadītājs Ģirts Cēlājs gan uzskata, ka jāskatās detalizēti, kāda veida sankcijas tiks piemērotas un kādiem uzņēmumiem vai preču grupām. Viņš norāda, ka Latvijā minerālmēslu importa aizliegums - vistiešāk ietekmēs minerālmēslu cenu, jo vietējam tirgum daudz tiek importēts no Baltkrievijas un visu veidu grupās. Krievijas minerālmēsli esot salīdzinoši dārgāki transporta izmaksu dēļ.

Savukārt SIA Baltic Agro pārdošanas direktors Jānis Razovickis uzskata, ka Baltkrievijas situācija mūs īpaši nevarētu ietekmēt - lai arī Baltkrievijas minerālmēslu tirgus daļa Latvijā aug, šo tirgus daļu varētu bez problēmām piepildīt citu kaimiņvalstu ražotāji. Bez tam Baltkrievijas ražotāji sankciju gadījumā varētu pazemināt savu minerālmēslu cenas, jo tādas iespējas viņiem pastāv, lai kopā ar potenciāli paaugstinātajām ievedmuitām viņu piedāvātās cenas mums būtu pievilcīgas.

Avots: www.db.lv