LV Latvijā iecienītie Baltkrievijas traktori dosies uz lauka

Lai arī ES sankcijas pret Baltkrieviju nebūšot bargas, uzņēmēji ir uzmanīgi. Lauksaimniecības nozares pārstāvji pauž gandarījumu par to, ka ES nepiemēros plaša spektra ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju, norādot uz faktu, ka daudzi lieto Baltkrievijā ražoto traktortehniku un stingru plaša spektra ierobežojumu rezultātā situāciju nozarē tas var būtiski ietekmēt.

Viens no uzņēmumiem, kas Latvijā pārdod Baltkrievijā ražotos traktorus ir Latvijas - Baltkrievijas kopuzņēmums M.T.Z.-Serviss.

Uzņēmuma valdes loceklis Vasilijs Zagoruiko Db sacīja, ka ir priecīgs par diplomātu panākto rezultātu un pozīciju noturēšanu, kā rezultātā sankcijas nav visaptverošas. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, to uzņēmēju un kompaniju sarakstā, ko skars ES sankcijas, nav iekļauta traktortehnika. V. Zagoruiko īpaši slavē masu medijus, tostarp Dienas Biznesu, kas savlaicīgi cēluši trauksmi par iespējamo draudu Latvijas ekonomikai un tas visticamāk ļāvis politiķiem noturēt pozīcijas un aizstāvēt uzņēmējus, kas sadarbojas ar Baltkrieviju. Tiesa, šobrīd vēl neesot 100 % garantijas, ka viss būs pilnīgā kārtībā.

V. Zagoruiko iepriekš uzsvēra, ka Latvijas lauksaimnieki darbā izmanto ap 30 tūkstoš traktoru Belarus jeb aptuveni 35 % no visa Latvijas traktoru parka. Kopuzņēmums piegādā zemniekiem rezerves daļām un veic traktortehnikas servisu un sadarbībā ar M.T.Z. Serviss iesaistīti teju divi desmiti Baltkrievijas uzņēmumu. V. Zagoruiko uzskata, ka Eiropas Savienības sankciju dēļ varētu ciest abas iesaistītās puses. Latvijā par Baltkrievijas lauksaimniecības tehniku joprojām ir liela interese, jo tā ir par 30-40% lētāka nekā rietumvalstīs ražotā un sadarbības pārtraukšana sankciju gadījumā radītu lielas problēmas daudziem tirgus dalībniekiem.

«Gadā rūpnīca Baltkrievijā izlaiž ap 70 tūkstošus traktoru, Latvijai gadā tiek piegādāti ap 400. Sankciju gadījumā ietekme būtu ļoti nozīmīga,» skaidro M.T.Z. - Serviss valdes loceklis.Arī z/s Krastmaļi saimnieks Māris Kļaustiņš sacīja, ka darbā izmanto baltkrievu tehniku un ja sankcijas tiktu īstenotas, ciestu daudzi zemnieki. Viņaprāt,  Latvija un Baltkrievija ekonomikā ir ciešām saitēm saistīta un spāņi vai vācieši to nesaprot. Ja sankcijas tiktu ieviestas, Latvijai būtu jāprasa kompensācijas no ES par nodarītajiem zaudējumiem valsts ekonomikai.

Avots: www.db.lv