Eiropas kviešu un rapšu ražu apdraud sausums

Eiropas kviešu un rapšu ražu, kas februārī cieta no bargajiem saliem, tagad apdraud sausums, ziņo aģentūra Bloomberg.

Eiropas Savienības meteoroloģisko dienestu dati liecina, ka nokrišņu daudzums Francijā, Spānijā, Anglijā un Itālijas ziemeļos kopš janvāra sākuma ir būtiski zemāks par normu.

Arī turpmākās 30 dienas Eiropā, visticamāk, būs sausākas un siltākas nekā ierasts, prognozē Telvent DTN meteorologi.

Eiropa izaudzē 20 % no pasaules kopējā mīksto kviešu apjoma. Taču šogad šī daļa var samazināties. Kompānijas  Offre et Demand Agricole eksperti uzskata, ka Eiropas raža februāra salu dēļ var izrādīties par 5 milj.t mazāka nekā prognozēts iepriekš. Turklāt sausais laiks rada papildus riskus.

Februārī, Eiropas Komisija prognozēja, ka kviešu raža šogad Eiropā, salīdzinot ar 2011. gadu, pieaugs par 2,5 % - no 129,8 milj.t līdz 133 milj.t. Offre et Demand Agricole prognoze, kurā vēl nav ietverti ražas zudumi no pavasara sausuma, taču ir ņemti vērā sala radītie zudumi, ir 127-128 milj.t.  Offre et Demand Agricole aprēķini liecina, ka kviešu raža Vācijā februāra salu dēļ šogad samazināsies par 2 milj.t, Polijas - vairāk par 1 milj.t.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija martā prognozē, ka kviešu raža pasaulē 2012. gadā sasniegs otro augstāko atzīmi vēsturē - 690 milj.t. Kviešu raža šogad, salīdzinot ar 2011. gada rekordlielo ražu, samazināsies par 1,4 %, jeb par 10 milj.t, taču būs krietni lielāka par pēdējo piecu gadu vidējo ražu.

Avots: proagro