Pasaules graudu tirgus apskats (9.-16. marts)

Pagājušajā nedēļā, tāpat kā nedēļu iepriekš, pasaules kviešu tirgū nebija vērojama izteikta cenu tendence kādā vienā virzienā. Kviešu cenu veidošanos ietekmēja valūtas svārstības un korekcijas ārējos tirgos.

Kviešu nākotnes darījumu vērtība Čikāgas biržā aizvadītajā nedēļā pārsvarā demonstrēja kāpumu. To noteica spekulatīvo iepirkumu skaita pieaugums, eksporta pieprasījuma palielināšanās, galvenokārt no Ēģiptes, Spānijas un Irānas puses. Tikai pirmdien un trešdien ārējo faktoru iedarbība (ASV dolāra kursa straujais kāpums un neliels naftas produktu cenu kritums NYMEX biržā) izrādījās spēcīgāka un kviešu cenas samazinājās. Negatīvo trendu veicināja arī kukurūzas vērtības samazināšanās un labie laika apstākļi, kas joprojām turas Amerikas līdzenumos. Kas attiecas uz nedēļas kviešu eksporta rādītājiem, tad tie izrādījās zemāki nekā tika cerēts. Līgumi tika noslēgti tikai par 360,3 tūkst.t kviešu pārdošanu gaidīto 400-600 tūkst.t vietā. Tomēr tieši eksporta pieprasījuma faktors ceturtdien Čikāgas biržā kļuva par galveno tirdzniecības virzītājspēku. Treiderus iedvesmoja uzvara rīkotajā Ēģiptes tenderī, kas nu jau bija ceturtā pēc kārtas un atkārtotie darījumi ar Spāniju un Irānu, kas vispār ir liels retums.

Argentīnā streiku rezultātā Rosario ostā tika bloķētas vairāk kā 80 graudu kravas. Operatori, ciešot lielus zaudējumus, lūguši valdības atbalstu, lai izbēgtu no importētāju soda sankcijām.

Arī Eiropas kviešu tirgū pagājušajā nedēļā bija vērojamas vairāku virzienu tendences. Galvenie iemesli cenu kāpumam bija treideru bažas par zemo kviešu rezervju līmeni un iespējams gaidāmais pavasara sausums Eiropā. Cenām atbalstu sniedza arī notikumi Čikāgas biržā CBOT. Tirdzniecības noskaņojumu pabojāja Argentīnas valdības lēmums papildus izsniegt kvotas 3,6 milj.t kviešu eksportam. Argentīnas produkcijas cenu krituma dēļ sāka zust interese par eiropiešu kviešiem un franču treideri bija spiesti nedaudz samazināt cenas.

Kompānija Agritel aprēķinājusi, ka Francija bargo salu dēļ, kas bija vērojami februārī, var zaudēt 1,91 milj.t no 2012/13. mārketinga gada kviešu ražas.  

Savukārt kompānija Strategie Grains prognozē, ka kviešu raža Eiropas Savienībā 2012/13. mārketinga gadā, salīdzinot ar iepriekšējo mārketinga gadu, samazināsies par 1,6 milj.t līdz 131,1 milj.t. Vislielākie ražas zudumi gaidāmi Vācijā un Francijā.

Bulgārijā, neskatoties uz Donavas upes navigācijas atjaunošanos, cenu konjuktūra palikusi nemainīga. Lopbarības kviešu CPT bāzes cena svārstījās robežās no 255-268 S/t, Melnās jūras FOB bāzes cena bija robežās no 260-262 $/t. Pārtikas kviešu CPT bāzes cenas ceturto nedēļu pēc kārtas turējās diapozonā 290-292 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cena arī joprojām palika nemainīga - 302 $/t.

Pagājusī nedēļa bija nozīmīga ar to, ka aktivizējās kviešu importētāji. Ēģipte turpināja iepirkt amerikāņu kviešus, nedodot Krievijas produkcijai iespēju atgūt savas pozīcijas. Kopumā Ēģipte iegādājās 60 tūkst.t, par piegādātājiem izvēloties ASV un Kanādu.

Irāna, neskatoties uz noteiktajām sankcijām pret to, pēdējo dažu nedēļu laikā veikusi otro pirkumu ASV, iegādājoties 60 tūkst.t kviešu. Iemesls iepirkuma skaita pieaugumam ir maksimāli ātri palielināt rezerves gadījumam, ja Eiropa un ASV pieņem vēl stingrākus mērus saistībā ar Irānas kodolbruņošanās programmu.

Irāka aizvadītajā nedēļā iepirka 300 tūkst.t Kanādas kviešu.

Sīrija šosezon plāno palielināt kviešu importu par 1 milj.t līdz 4 milj.t saistībā ar ražas samazināšanos līdz 4,2 milj.t 2011. gadā.

Pakistānas Ekonomikas ministrija plāno eksportēt vairāk kā 2 milj.t kviešu, jo valstī uzkrātas lielas rezerves (3,4 milj.t) un gaidāmā raža tiek prognozēta 25 milj.t apmērā, kad patēriņš valstī gadā ir 23 milj.t.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

 

Avots: apk-inform