LV Lauksaimniecības zemes cenas kāpj debesīs

Darījumu skaits ar lauksaimniecības zemēm pieaug un prognozes liecina, ka lētāka tā nekļūs.

Nozares eksperti uzskata, ka zeme ir ilgtermiņa investīcija un jau šobrīd zemes cenas lauksaimniecības biznesā ir augstas. Sagaidāms, ka darījumu skaits arī šogad varētu pieaugt, jo drīzumā paredzēts ieviest lauksaimniecības zemes iegādes kreditēšanas programmu.

Zemes cenas pērn bijušas ļoti atšķirīgas pa novadiem un pat viena novada ietvaros, liecina Valsts Zemes dienesta dati (VZD). Turklāt zemes vērtība vairumā gadījumu pieaugusi. Piemēram,  Līvbērzes pagastā, kur 2011. gadā notika bija lielākais darījumu skaits ar zemi, minimālā zemes vērtība darījumā bija 392 Ls/ha, bet maksimālā 2187 Ls/ha. Plaša zemes vērtības amplitūda darījumos ar zemi 2011. gadā bija vērojama arī citos pagastos - Codes pagastā minimālā cena bija 162.6 Ls/ha, bet maksimālā 2727 Ls/ha, attiecīgi Īslīces pagastā 1000 ls/ha un 2700 Ls/ha, Bērzes pagastā attiecīgi 193 Ls/ha un 2221 Ls/ha, bet Iecavas novadā zemes vērtība starp minimālo un maksimālo bijusi ļoti plaša - 99 Ls/ha un 2987 Ls/ha.

Nozares eksperti uzsver, ka pagājušajā gadā zemes pirkšanas/pārdošanas darījumu skaits aktivizējies galvenokārt tāpēc, ka pieņemtas izmaiņas nodokļos. «Kopš par neapstrādāto zemi jāmaksā dubults nodoklis, tad tās īpašnieki aktīvāk sāka meklēt iespējas pārdot vai iznomāt šīs platības. Citām zemēm darījumu skaits būtiski nav mainījies, jo arī pircēju skaits un iespējas ir ierobežoti,» skaidro Lauksaimniecības Tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe. Zemes cenu Eiropā neadekvāti augstu daļēji ir sacēluši arī tiešmaksājumi un citi ar kopējo lauksaimniecības politiku saistītie atbalsta maskājumi.  Tā kā Latvijā augkopības nozarē pēdējos gados tādas īstas krīzes nav bijis, tad arī zemes cenas turas augstas.

Avots: www.db.lv