Strategie Grains samazina kviešu ražas prognozi Eiropai 2012/13. mg

Eiropas aģentūra Strategie Grains samazinājusi Eiropas Savienības graudaugu ražas prognozi 2012/13. mārketinga gadam par 1,1 milj.t līdz 288,3 milj.t. iepriekšējās prognozes korekcija veikta janvāra-februāras salu dēļ, kā arī gaidāmā sausuma dēļ.

Mīksto kviešu ražas prognoze ES valstīm samazināta par 1,6 milj.t līdz 131,1 milj.t. Galvenais iemesls ir ziemāju bojāeja. Vislielākie ražas zudumi būs Francijā un Vācijā.

Ziemas kviešu bojāgājušās platības visticamāk tiks pārsētas ar kukurūzu, tāpēc Strategie Grains palielināja šīs kultūras ražas prognozi. Kopumā Eiropas Savienībā kukurūzas raža varētu pieaugt par 1,2 milj.t līdz 64,6 milj.t. Lielākie ražas pieaugumi gaidāmi Bulgārijā, Rumānijā, tā pieaugs arī centrālajā un rietumu Eiropā.   

No bargā sala cietuši ir arī ziemas mieži. Strategie Grains samazināja miežu ražas prognozi Eiropai par 1,2 milj.t līdz 53,4 milj.t. Francija un Vācija katra zaudēs pa 0,1 milj.t, Eiropas dienvidrietumu valstis - 0,3 milj.t, Spānija (sausuma dēļ) - 0,5 milj.t.

Avots: zol