Graudu rezerves Ukrainā sezonas beigās pārsniegs 10 milj.t

Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija prognozē, ka graudu rezerves valstī 2011/12. mārketinga gada beigās veidos vairāk par 10 milj.t. Tik lielu krājumu izveidošanos sezonas noslēgumā skaidro ar eksporta  zemajiem tempiem 2011. gada trešajā kvartālā, kas, savukārt, iespaidos kopējo sezonas eksporta apjomu.   

Ministrija aprēķinājusi, ka sezonas beigās kviešu rezerves valstī būs 7-8 milj.t robežās, tai skaitā pārtikas kvieši veidos ne mazāk par 5 milj.t.

Kompānija ProAgro prognozē, ka 2011/12. mārketinga gada noslēgumā graudu rezerves valstī, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieaugs par 1,7 reizēm līdz 10,7 milj.t. Kviešu rezerves veidos 6,5 milj.t, miežu- 2,3 milj.t, kukurūzas - 1,6 milj.t. ProAgro eksperti uzskata, ka Ukrainas šīs sezonas graudu eksporta potenciāls ir 26 milj.t, bet reāli eksportēti tiks tikai 22 milj.t. Iemesli tam ir vairāki: PVN neatmaksāšana, lauksaimnieku atturēšanās aktīvi pārdot graudus zemo iepirkuma cenu dēļ, eksporta muitas nodevas, problēmas ar graudu transportēšanu un ziemāju ražu.

Avots: proagro