FAO: 2012. gada otrajā kvartālā pasaulē var būtiski kristies graudu cenas

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) galvenais ekonomists A. Abasijans uzskata, ka ražošanas apjomu pieaugums nozīmīgākajās graudu audzētāj- un eksportētājvalstīs, kā arī uzkrātās lielās rezerves var izraisīt būtisku graudu cenu samazināšanos 2012. gada otrajā kvartālā. Taču cenu samazināšanās notiks, ja saglabāsies labvēlīgi laika apstākļi.

2011. gadā pasaulē tika novākta rekordliela kviešu raža - 700 milj.t. Šogad, tiek prognozēts, ka tā samazināsies par 1,4 %, tomēr rezerves būs augstā līmenī.

Pagājušajā gadā, kukurūzas augsto cenu dēļ, pieauga pieprasījums pēc lopbarības kviešiem. Šogad gaidāms, ka kukurūzas raža pasaulē pieaugs un līdz ar to samazināsies pieprasījums pēc lopbarības kviešiem.

A. Abasijans prognozē, ka kukurūzas un sojas ražu samazināšanās Dienvidamerikā veicinās vasarāju kultūru sējumu platību palielināšanos ASV. Turklāt kukurūzas sējumu platības ASV šogad var sasniegt rekordlielus apjomus.  

Kukurūzas ražas smazināšanās Dienvidamerikas valstīs palielina arī Ukrainas eksporta perspektīvas. Tāpēc gaidāms, ka arī tur būtiski pieaugs šīs kultūras sējumu platības.

Daudzi eksperti uzskata, ka tieši straujais kukurūzas ražošanas un eksporta pieaugums Ukrainā bija pēdējo 6 mēnešu noteicošais kukurūzas cenu pazeminošais faktors pasaules tirgū.

ASV Lauksaimniecības ministrija prognozē, ka Ukrainas kukurūzas eksports 2011/12. mārketinga gadā, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, pieaugs vairāk par divām reizēm, sasniedzot 14 milj.t.

Avots: proagro