Pasaules graudu tirgus apskats (2.-9. marts)

Gandrīz visas pagājušās nedēļas garumā pasaules kviešu tirgū bija vērojams lejupejošais trends, līdz pat ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) atskaites publicēšanai, kad cenas strauji atsāka kāpumu. Par galveno iemeslu cenu pieaugumam kļuva kviešu rezervju prognozes samazināšana pasaulei sezonas beigām par 1,7 % līdz 209,6 milj.t. Kviešu eksporta prognozi USDA speciālisti palielināja no 140,29 milj.t līdz 142,93 milj.t.

Kas attiecas uz cenu veidošanos Čikāgas biržā CBOT, tad tās lejupslīdi sāka jau pirmdien, pateicoties tehniskajiem iepirkumiem.  Peļņas fiksācija kļuva par vienu no galvenajiem iemesliem negatīvā trenda veidošanā. Cenām kristies neļāva arī ASV dolāra kursa nostiprināšanās un naftas produktu cenu pieaugums. Savu artavu norādītā trenda veidošanā deva arī ziemāju graudaugu sējumu stāvokļa uzlabošanās. Savukārt, pateicoties USDAs atskaitei, kviešu cenas nedēļas beigās pieauga par 9 % kopš rekordlielā krituma 18. janvārī.

Austrālijas lauksaimniecības ekonomikas un resursu birojs Abares prognozē, ka kviešu raža Austrālijā 2012/13. mārketinga gadā, salīdzinājumā ar pašreizējo mārketinga gadu, saruks par 3,8 milj.t, sasniedzot 25,7 milj.t.

Par galveno kviešu cenu kāpumu veicinošo faktoru pagājušajā pirmdienā Eiropas biržā MATIF kļuva eiropiešu kviešu eksporta pieaugums uz Tuvo Austrumu valstīm.  Taču jau otrdien nacionālās valūtas nostiprināšanās apturēja tā attīstību. Nedēļas beigās cenas pieauga, pateicoties USDAs atskaites datiem un sojas un kukurūzas tirgus atbalstam.

Savas korekcijas USDAs prognozes ieviesa arī Vācijas kviešu tirgus attīstībā. Pārtikas kviešu cenas (piegādes termiņš - martā) Hamburgas biržā nedēļas beigās pieauga līdz 215 EUR/t. Kas attiecas uz kviešu ražas perspektīvām 2012. gadā, tad Vācijas lauksaimnieku asociācija prognozē, ka, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, raža pieaugs no 22,7 milj.t līdz 24,2 milj.t.

Bulgārijas tirgū pagājušajā nedēļā bija vērojama stabilitāte, neskatoties uz nenozīmīgu cenu samazināšanos lopbarības kviešiem. Atjaunojās upju navigācija. Arī laika apstākļu pasliktināšanās netiek prognozēta. Lopbarības kviešu CPT bāzes cena ASV dolāros nedēļas laikā samazinājās no 255-260 S/t līdz 255 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cena samazinājās no 265-270 $/t līdz 260 $/t. Pārtikas kviešu CPT bāzes cenas trešo nedēļu pēc kārtas turējās diapozonā 290-292 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cena arī joprojām palika nemainīga - 302 $/t.

Ēģipte pagājušajā nedēļā kārtējo reizi tenderī priekšroku devusi amerikāņu kviešiem, iepērkot 60 tūkst.t par 259 $/t (FOB).

Irāna veica pārrunas ar starptautiskajiem treideriem par iespēju iegādāties vairākus simt tūkstošus tonnu Kazahstānas vai Krievijas un Indijas kviešu. Maksa par produkciju tiks veikta piegādātāja nacionālajā valūtā.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

Avots: apk-inform