IGC samazina sojas ražas prognozi pasaulei 2011/12. mg par 4 %

Starptautiskā Graudu padome (IGC) samazinājusi sojas ražas prognozi pasaulei 2011/12.mārketinga gadam par gandrīz 4 % līdz 246,5 milj.t, jo nokrišņu deficīts negatīvi ietekmējis gaidāmās ražas potenciālu Dienvidamerikas valstīs, īpaši Argentīnas ziemeļu daļā, Brazīlijas dienvidos un Paragvajā. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, raža samazināsies par 7,6 %.

Sojas raža Brazīlijā, salīdzinājumā ar 2010/11. mārketinga gadā novākto rekordlielo apjomu, saruks par 8 % līdz 69,4 milj.t. Prognozi Oil Word eksperti samazināja par 3,3 %.

Prognoze Argentīnai tika samazināta par gandrīz 10 % līdz 46 milj.t, kas no iepriekšējā gada rādītāja atpaliek par 6 %.

Sojas raža Paragvajā samazināsies par 40 % līdz 5 milj.t.

Lai arī sojas importa prognoze Ķīnai tika samazināta par 1 milj.t līdz 56 milj.t, šis rādītājs joprojām ir rekordaugsts. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mārketinga gadu, sojas imports pieaugs par 7 %.

2011. gada oktobrī-decembrī sojas eksporta apjomi no Brazīlijas un Argentīnas gandrīz trīskārši pārsniedza iepriekšējā gada attiecīgā perioda rādīdājus. Tuvākajos mēnešos gaidāms, ka sojas eksports Dienvidamerikas valstīs saruks, jo samazināsies ražas. Eksporta prognozi Brazīlijai IGC analītiķi samazināja par 2,2 %, Argentīnai par - 17 %. Savukārt, ņemot vērā eksporta kritumus Dienvidamerikas valstīs, ASV prognoze tika palielināta par 3 %.

Avots: proagro