LV Mācības augu aizsardzības līdzekļu lietošanā

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) aicina augu aizsardzības līdzekļu lietotājus apmeklēt ikgadējās mācības augu aizsardzībā, kur būs iespēja saņemt apliecības par augu aizsardzības zināšanu minimuma apguvi vai pagarināt jau esošās apliecības. Ar mācību grafiku var iepazīties VAAD mājas lapā www.vaad.gov.lv, sadaļā „Pasākumu kalendārs", un VAAD reģionālajās nodaļās visā Latvijā.


 

 

Augu aizsardzības līdzekļu apriti regulējošie normatīvie akti paredz, ka pirmās un otrās reģistrācijas klases augu aizsardzības līdzekļus drīkst iegādāties un lietot personas, kuras ir atestētas un saņēmušas apliecību.

Lai pieteiktos mācībām un saņemtu apliecību, tuvākajā VAAD reģionālajā nodaļā ir jāiesniedz iesniegums, tam pievienojot dokumenta kopiju, kas apliecina iegūto izglītību, personu apliecinoša dokumenta kopiju un fotogrāfiju (3x4 cm). Apliecības "Par augu aizsardzības zināšanu minimuma apgūšanu" derīguma termiņš ir pieci gadi. Lai pagarinātu apliecības derīguma termiņu, divus mēnešus pirms derīguma termiņa beigām jāiesniedz VAAD iesniegums, tam pievienojot pārskatu par savu profesionālo darbību augu aizsardzības jomā apliecības derīguma termiņa laikā, fotogrāfija (3x4cm), kā arī personu apliecinoša dokumenta kopija, ja apliecības derīguma termiņa laikā ir bijušas kādas izmaiņas. Papildus informāciju par mācību norisi un apmaksas kārtību var iegūt VAAD reģionālajās nodaļās.

Viens no VAAD uzdevumiem ir veikt valsts uzraudzību un kontroli pār augu aizsardzības līdzekļu apriti, tādēļ inspektoriem ir tiesības bez iepriekšēja brīdinājuma apmeklēt personas, kuras darbojas augu aizsardzības jomā, pieprasīt un saņemt dokumentus un informāciju, kā arī ņemt augu aizsardzības līdzekļu paraugus laboratoriskai izmeklēšanai. Augu aizsardzības līdzekļu lietošana bez iepriekš minētās apliecības ir augu aizsardzības līdzekļu apriti regulējošo normatīvo aktu prasību neievērošana un par ko ir paredzēta administratīvā atbildība. Administratīvā naudas soda lielums fiziskām personām ir no pieciem līdz divsimt piecdesmit latiem, juridiskām personām no desmit līdz piecsimt latiem.

Avots: www.saimnieks.lv