Pasaules graudu tirgus apskats (17.-24. februāris)

Situācija aizvadītajā nedēļā pasaules kviešu tirgū joprojām bija nestabila. Cenu veidošanos ietekmēja valūtas kursu svārstības, laika apstākļi, peļņas fiksācijas, kā arī ražas prognožu korekcijas. Starptautiskā Graudu padome (IGC) kārtējo reizi palielināja kviešu ražas prognozi pasaulei 2011/12. mārketinga gadam. Šoreiz par 5 milj.t līdz 695 milj.t.

Kas attiecas uz Čikāgas biržu, tad tur darba nedēļa, kas svētku dēļ startēja otrdien, iesākās ar kviešu nākotnes darījumu līgumu vērtības kritumu, ko izraisīja operātoru peļņas fiksācija un kukurūzas cenu lejupslīde. Savukārt dolāra kursa kritums, pieaugošais pieprasījums pēc amerikāņu kviešiem un fakts, ka iespējams tiks samazināts Kazahstānas eksporta potenciāls veicināja cenu kāpumu trešdien. Taču ceturtdien cenas atkal nedaudz noslīdēja. Par kviešu cenu pazeminošo faktoru kļuva ASV Lauksaimniecības ministrijas prognoze attiecībā uz vasarāju sēju ASV. Ministrijas eksperti uzskata, ka šinī pavasarī ar vasaras kviešiem tiks apsēti 58 miljni akru, kas ir par 3,6 miljoniem akru vairāk nekā 2011. gadā. Turklāt Starptautiskā Graudu padome atkal palielināja pasaules kviešu ražas prognozi un kviešu rezervju prognozi 2011/12. mārketinga gadam. Kviešu rezervju prognozi pasaulei IGC eksperti palielināja par 7 milj.t līdz 211 milj.t. Cenu lejupslīdi veicināja arī laika apstākļu uzlabošanās Amerikas līdzenumos.

Austrālija ignorēs Eiropas Savienības un ASV sankcijas pret Irānu, un nepārtrauks kviešu eksportu uz šo Islāma Republiku. Turklāt gaidāms, ka Austrālija palielinās piegāžu apjomus uz Sauda Arābiju (līdz 1milj.t kviešu šosezon).

Arī Eiropas biržās nedēļa aizsākās ar kviešu cenu lejupslīdi. Parīzes biržā, pirmo divu dienu laikā, tās nokritās līdz 211,75 EUR/t. Galvenais iemesls tam bija eiro kursa palielināšanās attiecībā pret ASV dolāru. Zaudējumus segmentā ierobežoja Alžīrijas paziņojums par jauna pārtikas kviešu iepirkuma tendera rīkošanu, kā arī fakts, ka Ukrainai nāksies pārsēt 3,5 milj.ha ziemāju sējumu. Francija un Vācija plāno pārsēt aptuveni 15 % no ziemāju platībām. Savukārt iepirkumus segmentā ierobežoja laika apstākļu uzlabošanās Eiropā.

Bulgārijā sals pierimis, tomēr zaudējumus novērtēt vēl par agru, dēļ biezās sniega segas. Kas attiecas uz cenu veidošanos, tad pagājušajā nedēļā bija vērojama tendence cenām pieaugt. Lopbarības kviešu CPT bāzes cena ASV dolāros nedēļas laikā pieauga no 255-260 $/t līdz 280-282 S/t, Melnās jūras FOB bāzes cena pieauga no 270 $/t līdz 292 $/t. Pārtikas kviešu CPT bāzes cenas pieauga no 260-270 $/t līdz 290-292 $/t, Melnās jūras FOB bāzes cena pieauga par vairāk nekā 20 $/t līdz 302 $/t.

Kviešu cenas pasaulē USD/t

800 pix

Avots: apk-inform