Graudu eksports Krievijā februārī var nesasniegt 1 milj.t robežu

Krievijas graudu eksports februārī var nesasniegt pat 1 milj.t. Piegāžu apjoms martā būs atkarīgs no tā cik ātri kusīs ledus Azovas jūrā, pavēstīja kompānijas „Prozerno" ģenerāldirektors V. Petričenko. „Ja process ieilgs, tad eksports martā varētu sasniegt 1,2 milj.t, ja jūra atkusīs, tad tas varētu pārsniegt 2 milj.t", prognozēja eksperts. Viņš atgādināja, ka caur Azovas jūras ostām tiek eksportēta gandrīz puse no Krievijas graudu eksporta apjoma.

Uz eksporta tempu kritumu norāda arī kompānijas „Investkafe" analītiķis A.Safonovs. „Krievijas kviešu eksporta rādītāji vairs nav iepriecinoši. Par to liecina arī 16. Feruārī Ēģiptes rīkotā kviešu iepirkuma tendera rezultāti, kur pilnībā uzvaru guva ASV, bet Krievijas kvieši pat netika piedāvāti. Līdz ar to nav pamata runāt par graudu eksporta ierobežošanu Krievijā. Taču daudz kas būs atkarīgs no graudu cenām iekšējā tirgū. Pašreiz tās kāpj, un tas raisa zināmas bažas", piebilda A.Safonovs.

Ja V.Petričenko uzskata, ka graudu eksports martā varētu pieaugt, tad A.Safonovs pieļauj, ka tas varētu turpināt samazināties, ja ANO ieviesīs eksporta aizliegumu uz Irānu.

Atgādināsim, ka februāra sākumā kompānija " Rusagrotrans" prognozēja, ka 2012. gada februārī Krievija eksportēs 1,6-1,7 milj.t graudu, martā eksportēs 2,4-2,5 milj.t graudu.

Krievijas Lauksaimniecības ministrijas dati liecina, ka kopš sezonas sākuma (2011.gada 1.jūlija) Krievija eksportējusi 19,8 milj.t graudu. Graudu eksporta prognoze šai sezonai palielināta līdz 27 milj.t.

Avots: grainboard