Kukurūzas imports Ķīnā turpinās pieaugt

Kukurūzas imports Ķīnā, kas ir otrā lielākā šīs kultūras patērētāja pasaulē, līdz 2015-16. gadam var pieaugt septiņkārtīgi, līdz 28 milj.t gadā. To ražošana nespēj tikt līdzi straujāk augošajam pieprasījumam.

2011/12. mārketinga gadā kukurūzas imports Ķīnā sasniegs 4 milj.t, bet jau 2012/13. mārketinga gadā - 13 milj.t.Kukurūzas raža nākamajam gadam tiek prognozēta 187 milj.t apmērā, kas par 6,5 % atpaliek no prognozētā pieprasījuma.

Kukurūzas deficīta veidošanās Ķīnā var izraisīt cenu celšanos pasaulē.  

Eksperti prognozē, ka šosezon kukurūzas imports Ķīnā pieaugs divkārši, tāpat arī nakamsezon, lai noturētu vajadzīgajā līmenī krājumus valstī. Pagājušajā gadā, valdība, cīnoties ar inflāciju, bija spiesta daļu no kukurūzas krājumiem pārdot.

Ekonomiskā izaugsme valstī veicinājusi iedzīvotāju ienākumu līmeņa palielināšanos. Līdz ar to pieaudzis pieprasījums pēc kukurūzas gan no pārtikas ražotāju puses, gan no lopkopju puses, kas to izmanto dzīvnieku barošanā.

Atgādināsim, ka ASV Lauksaimniecības ministrija februāra atskaitē prognozē kukurūzas ražu Ķīnai 2011/12. mārketinga gadam 191,75 milj.t. apmērā, bet tās importu 3 milj.t apmērā. Līdz 2020/21. mārketinga gadam kukurūzas imports Ķīnā, pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas aprēķiniem, pieaugs aptuveni līdz 16 milj.t.

Avots: kazakh-zerno